Molenaar pakt marathontitel MTB

10 oktober 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Mountainbiker Frank Molenaar uit Rheden is zondag in het Limburgse Eijsden Nederlands kampioen MTB Marathon (107 kilometer) bij de amateurs geworden. Arnhemmer Tom Sluiter maakte het ploegsucces van het SL-Bikes Racing Team compleet door als derde te eindigen.

De 22-jarige Frank Molenaar, student technische bedrijfskunde aan de HAN in Arnhem, kon na afloop zijn geluk niet op. “Ik had het hele jaar al hoge verwachtingen van deze wedstrijd en heb er ook naar toe gewerkt. Ik ben dolblij met deze titel.”
Molenaar, die het 107 kilometer lange parcours aflegde in 3 uur, 57 minuten en 8 seconden, reed meteen na het startschot naar voren. “Ik wilde het overzicht hebben en kon zo gelijk met een eventuele aanval meegaan.”
Toen de eerste snelle asfaltkilometers er op zaten van de ‘Bart Brentjens Challenge’ en de coureurs het echte veld ingingen, zette  Molenaar zich op kop om op die manier zo min mogelijk hinder te ondervinden van de categorie Masters 40+, die 2 minuten eerder van start waren gegaan. De staart van die categorie werd dan ook al snel ingelopen.
Door deze actie werd het amateurveld ook uit elkaar gereden en ontstond er een kopgroep van 4 man met de Belg Ken van den Bulke en de Nederlanders Gijs Derksen, Steven Eskes en Frank Molenaar. Niet lang daarna viel Derksen door een lekke band weg uit de kopgroep. Kort daarop moest ook Steven Eskes uit Nijmegen lossen, omdat de ketting van zijn fiets door de modder tegen de voorste tandwielen aanplakte.
Molenaar en de Belg Van den Bulke besloten om de rest van de marathon samen te werken en konden zo zelfs het veld van de elite/beloften binnenrijden, die 6 minuten voor de amateurs van start waren gegaan.
“Het werd nog wel even spannend toen ook ik halverwege de wedstrijd lek reed, maar ik kon het euvel snel verhelpen”, sprak Molenaar.
Uiteindelijk reden Ken van den Bulke en en Frank Molenaar tegelijk over de streep. Frank Molenaar was Nederlands kampioen, Van den Bulke greep de Belgische titel bij de amateurs.
“Dit was voor dit seizoen mijn ultieme doel. Ik wist dat ik goed zou kunnen presteren op de 107 kilometer”, vertelde Molenaar.
Met een tijd van 4.07.44 finishte Arnhemmer Tom Sluiter als derde. Nijmegenaar Steven Eskes legde beslag op het zilver.


Frank Molenaar uit Rheden staat als Nederlands kampioen op de hoogste trede. Rechts naast hem Arnhemmer Tom Sluiter, die als derde eindigde.