Moeizame winst voor Vitesse

31 maart 2013 | Van onze AS-redactie

Vitesse blijft volop meedoen in de strijd om de landstitel. De Arnhemse ploeg won zondag in Gelredome met 2-1 van PEC Zwolle. Bij rust leidde Vitesse met 2-0 door treffers van Wilfried Bony en Mike Havenaar.

De spanning die de strijd om de landstitel met zich meebrengt, lijkt ook Vitesse langzaam maar zeker in zijn greep te krijgen. De ploeg van trainer Fred Rutten speelde een uiterst moeizame wedstrijd en moest na de pauze alle zeilen bijzetten om de zege over de streep te trekken.
Bij rust leidde Vitesse, spelend zonder de geblesseerde Patrick van Aanholt, met 2-0. In de negende minuut leidde dom balverlies in de defensie van PEC Zwolle de openingstreffer in. Ibbara joeg door en bezorgde de bal bij Bony. Het Ivoriaanse fenomeen maakte vrij voor doelman Diederik Boer geen fout en rondde uiterst koelbloedig af: 1-0. Tien minuten voor de pauze kwam Vitesse op 2-0. Mike Havenaar mocht enkele seconden aan het shirt van Wiljan Pluim gaan hangen, maar kreeg van de matig leidende Belgische arbiter Verbist de vrije trap mee. Pluim wond zich over zoveel onrecht dusdanig op dat hij ook nog een gele kaart kreeg. Uit de schitterende genomen vrije trap van Theo Janssen kopte Havenaar vervolgens raak: 2-0.
Na de hervatting verloor Vitesse langzaam maar zeker de grip op de wedstrijd. Daarbij had de Arnhemse ploeg pech dat Verbist nu een beslissing nam die in het nadeel van Vitesse uitpakte. Op advies van zijn grensrechter keurde de Belg volkomen ten onrechte een treffer van Bony af wegens buitenspel. Nadat Renato Ibarra vrij voor Ruiter had gemist werd het tien minuten voor tijd ook nog 2-1 door een treffer van Arsenio Valpoort. Vitesse was op dat moment de grip op de wedstrijd al volledig kwijt, maar hield uiteindelijk verder stand.
Theo Janssen kreeg vlak voor tijd nog een gele kaart wegens commentaar op de leiding. De spelbepaler is daardoor automatisch geschorst voor de volgende wedstrijd. Janssen mist Vitesse – NAC op zaterdag 6 april in Gelredome.
Door de 2-0 nederlaag van Feyenoord bij Heerenveen steeg Vitesse naar de derde plaats. De Arnhemse ploeg kwam met 57 punten op gelijke hoogte met PSV, dat bij Roda JC vlak voor tijd de zege uit handen gaf: 2-2. Op basis van een veel beter doelsaldo is PSV tweede.