Moeizame start DFS Arnhem

11 september 2017 | Van onze AS-redactie

Groots was het allerminst. De 29-27 zege van de handballers van DFS Arnhem op Aristos vergoedde echter veel. “In de aanloop naar de topper tegen E&O is het belangrijkste dat je die wedstrijd wint”, verwoordde Thijs Geurds, goed voor drie treffers en een reeks assists, de gevoelens van zijn medespelers. “Maar zo spelend als tegen Aristos kunnen we van iedereen verliezen en dat ligt dan vooral aan onszelf.”

Bij de spelers van DFS was er na het openingsduel in de eredivisie geen sprake van een uitgelaten stemming. De Arnhemse ploeg had zich qua spel een betere start van de competitie voorgesteld. Logisch, want na de tweede plaats van vorig seizoen zijn de verwachtingen ook nu hooggespannen. Maar Aristos bleek een taaie opponent en zeker geen tegenstander om een lekker potje tegen te handballen.
Het langzame spel van de bezoekers uit Amsterdam hielp daar ook niet bij. “Omdat het zo traag is, is het een vervelende tegenstander om tegen te spelen. Als je dan al een minuut in de dekking staat, verslap je aan het eind. Dat mag niet, want je moet de concentratie vasthouden”, zei Geurds (foto). “Dat gebeurde niet altijd en zo kon Aristos veel te veel goals maken en wij misten te veel. Zo werd het aan het einde ineens nog een spannende wedstrijd.”
DFS kwam in de openingsfase niet los van Aristos, maar na een 4-4 stand na tien minuten, kon de thuisploeg toch een gaatje slaan. Via 12-7 stond het bij rust 15-10 voor de ploeg van trainer Osvaldo Gomes (foto rechts). Dat verschil van vijf treffers stond er ook twaalf minuten na de pauze nog op het bord (23-18), maar daarna werd het spel van de thuisploeg slordiger. Tijdens een tijdstraf voor DFS-speler Robin Schoenaker kwamen de bezoekers op gelijke hoogte: 24-24.

Gomes vluchtte in een time-out en DFS liep weer uit naar 26-24. Bij 26-25 en 27-26 had de thuisploeg twee keer de kans de marge weer op twee treffers te brengen, maar Sofiane Rhouma en Gijs Hoeve lieten die mogelijkheden, oog in oog met de Amsterdamse doelman, onbenut. Na een 27-27 stand stond Thijs Geurds aan de basis van de Arnhemse zege. Hij bracht eerst Gijs Hoeve in stelling (28-27) en daarna Robin Schoenaker (29-27). Zo stond DFS aan het einde toch nog aan de goede kant van de score.
“Die laatste twee assists gaven nog een goed gevoel”, sprak Geurds, die allesbehalve fit aan de wedstrijd was begonnen. “Ik ben vijf dagen ziek geweest. Buikgriep. En zeven kilo afgevallen. Dan kom je in een wedstrijd kracht te kort. Dat merk je bij het schieten op het doel, maar ook in de dekking. Het kost allemaal meer energie om hetzelfde te bereiken.”

Doelpunten DFS Arnhem: Peter Schoenaker 7, Robin Schoenaker 6, Pascal Lukassen 5, Thijs Geurds 3, Sofiane Rhouma 3, Gijs Hoeve 3, Ruben de Bok 1, Max Voermans 1.

* Foto boven: Peter Schoenaker, vastgehouden aan zijn shirt, is op weg naar een treffer voor DFS Arnhem. Ploeggenoot Gijs Hoeve (links) kijkt toe. (Foto: Walter Veerman)
* De portretten van Thijs Geurds en Osvaldo Gomes zijn gemaakt door John Voermans.

Uitslagen
Eredivisie
Eerste speelronde
Zaterdag 9 september
DFS Arnhem – Aristos               29-27
Handbal Houten – Hellas         25-22
Rotterdam Handbal – E&O      24-36
Zondag 10 september
Tachos – Bevo HC 2                   35-24
Aalsmeer 2 – Lions 2                 30-32
BFC – Handbal Venlo                25-24

Programma
Tweede speelronde
Zaterdag 16 september

Handbal Venlo – Handbal Houten
Hellas – Tachos
Aristos – BFC
E&O – DFS Arnhem (20.30 uur)
Zondag 17 september
Bevo HC 2 – Aalsmeer 2
Lions 2 – Rotterdam Handbal