Mitch de Vries legde basis succes

23 mei 2011 | Van onze AS-redactie

Hij stelde het zaterdagteam van SC Oranje vrijwel in zijn eentje samen. Hij is aanvoerder én sponsor. Logisch dus dat Mitch de Vries, 22 jaar pas, hoogtijdagen meemaakt. SC Oranje heeft de nacompetitiefinale gehaald en promoveert misschien wel naar de derde klasse zaterdag. AS sprak met SC Oranje’s laatste man en steunpliaar.

Wat is het voor team?
Mitch de Vries: “Een vriendenploeg. We speelden in de jeugd bij diverse verenigingen, RKHVV, Arnhemia, ESA. We kennen elkaar al wel tien jaar. Toen SC Oranje vorig seizoen weer begon met een zaterdagteam, heb ik ze allemaal bij elkaar gebeld. Het eerste seizoen ging wat moeizaam, maar dit seizoen kwamen er wat jongens bij, en nu staan we er goed voor.”

Voel je je als aanvoerder én oprichter extra verantwoordelijk?
“Toch wel. Misschien wel gek omdat ik met mijn 22 jaar bijna de jongste ben. Maar ik vind het wel een leuke rol. Ik praat natuurlijk veel met de trainer, Frank Koch, zeker een dag voor de wedstrijd, maar de tactiek bepaalt hij uiteraard. Het voordeel is dat het een echt team is. We voetballen samen én hebben veel plezier met elkaar. Ook belangrijk.”

En je bent ook sponsor.
“Ik heb een handelsmaatschappijtje en sta op het shirt. Ik vind het mooi om op die manier iets te doen voor de club.”

Terug naar zaterdag. Spannend?
“Jawel, er zat veel spanning op. De meesten waren knap zenuwachtig, ikzelf ook. Dat merkte ik bij de eerste strafschop. Het duurde nogal lang voordat ik  hem kon nemen. Gelukkig ging die er goed in, net als de tweede. Mooie uitslag, 3-0. We zijn aanvallend en verdedigend sterk.”

Jouw seizoen is heel bizar. In november werd je voor 7 duels geschorst wegens bedreiging van de scheidsrechter.
“Ik heb er veel spijt van wat er gebeurd is. Dat mag je als aanvoerder niet overkomen. Ik had het gevoel dat ik de ploeg in de steek had gelaten. Nu hád die scheidsrechter absoluut iets tegen SC Oranje, maar dat mag geen excuus zijn. Nee, mijn ploeggenoten hebben me niets kwalijk genomen. Ze weten dat ik veel doe voor de club. Ik ben tijdens de schorsing steeds bij het team gebleven en heb gewoon doorgetraind. Zwaar was het wel.”

Nu op weg naar de finale.
“De doelstelling is altijd promotie geweest. Ik vind dat wij een ploeg hebben die derde klasse kan spelen, zeker als er nog een paar jongens bij komen. In de vierde klasse speel je tegen veel ploegen die met de rug tegen de muur gaan staan. In de derde klasse is het voetballend veel beter. Dat past bij ons.”

Eerst wacht Redichem.
“Daar hebben we vorig seizoen in 4B twee keer van verloren. Zegt niets want we zijn er inmiddels sterker op geworden. We gaan er voor 200 procent voor, door de winst tegen Oranje Blauw voelen we ons héél sterk.”

Foto: Johan van Ree.