Missie Swift: plek bij eerste zes

6 september 2013 | Van onze AS-redactie

“Een plek in de kampioenspoule. Dat is het doel van Swift voor dit seizoen.” Freek Gielen, speler van de Arnhemse handbalclub, gelooft heilig in die missie. De AS-redactie sprak met de handballer.

Swift begon het seizoen vorige week zaterdag in Panningen met een knap gelijkspel bij BEVO/HC: 23-23. De Arnhemse eredivisionist had zelfs uitzicht op een zege, maar luttele seconden voor tijd zag Jarn van Gool zijn strafworp worden gestopt door de doelman van BEVO.
Zaterdag wacht in sporthal Elderveld het duel met Tachos, een week later speelt Swift opnieuw thuis tegen Hellas. “De doelstelling was vier punten uit de eerste drie duels. Daar moeten er dus nog drie bij”, zegt Gielen. “Tachos en Hellas zijn nieuw in de eredivisie, dus we moeten laten zien dat we aan kunnen sluiten bij de eerste zes ploegen.”
Een plek bij die eerste zes, dus een plek in de kampioenspoule na de reguliere competitie, is het doel van Swift. “Vorig jaar zijn we achtste geworden. Dat willen we overtreffen en dus hebben we als team de doelstelling geformuleerd dat we de kampioenspoule moeten halen.”

Dat moet dan gebeuren zonder Pascal Lucassen, die in de eerste wedstrijd een zware knieblessure opliep. “Een afgescheurde kruis- en knieband en een kapotte meniscus”, vertelt Gielen. “Pascal zijn we de rest van het seizoen dus kwijt. Dat is een grote aderlating en mogelijk is ook Jort Neuteboom er zaterdag nog niet bij. En dan wordt het tegen Tachos toch een andere wedstrijd. Dan mis je kwaliteit in de opbouwrij.”
Vorig seizoen stond daar ook nog Dario Polman, maar de international is vertrokken naar BEVO/HC. Een vertrek dat niet alleen maar nadelen heeft, zo legt Gielen uit. “De rol van Dario pakken we nu als team op. We doen het met zijn allen, dat besef is er. Je ziet nu dus al dat sommige spelers beter uit de verf komen. Ik vind dat we als collectief ook sterker zijn dan vorig seizoen. Verdedigend knokken we er keihard voor en dat nemen we mee in de aanval. Iedereen is ook bereid harder te werken. Mentaal zijn we vooruitgegaan.”
Gielen beseft dat de resultaten in de komende twee duels voorlopig bepalen waar Swift voor speelt. “Verlies je beide wedstrijden, dan sta je bij de onderste ploegen. Bij twee keer winst sta je misschien wel bovenaan. Maar ook dan zijn we er niet. We mogen er nooit te gemakkelijk over denken.”

Swift – Tachos, zaterdag in de Arnhemse sporthal Elderveld, begint om 20.30 uur. Tachos won vorige week zijn eerste competitiewedstrijd tegen Hellas met 28-23.

Klik hier voor het sportprogramma van 7 en 8 september.


Freek Gielen (voorgrond) wurmt zich langs een tegenstander van Hellas (archieffoto: Walter Veerman)