Meer vrouwen op Kerstdagloop

26 december 2013 | Van onze AS-redactie

De Derde Kerstdagloop is steeds meer in trek bij vrouwen. “Die tendens zet door. Vooral op de langere afstanden”, zegt organisator André Westen, die vrijdag 27 december ruim 2000 atleten aan de start verwacht van de 23e Derde Kerstdagloop.

Met 1135 voorinschrijving is Westen dik tevreden. “Dat zijn er 200 meer dan vorig jaar en ik verwacht ook nu weer tussen de 2000 en 2200 atleten.”
Zac Freudenberg (foto linksboven), die in 2012 voor de vierde keer de halve marathon (21 kilometer) van de Derde Kerstdagloop op zijn naam schreef, is ook weer van de partij. Westen: “Vijf van de zes winnaars lopen mee. Alleen Erik Sanders, die in 2012 de wedstrijd over 14 kilometer won, is er niet bij. Hij moet werken.”
Dat betekent dat vrijdag op alle afstanden (7, 14 en 21 kilometer) weer een sterk deelnemersveld aan de start verschijn. Bij de vrouwen verdedigt de Nijmeegse Esmé Möricke op de halve marathon haar titel. De Arnhemse Floortje Gierman doet dat op de 14 kilometer. Gaby van Caulil (foto rechts) hoopt zijn prestatie op de 7 kilometer bij de mannen te herhalen. Kristel van den Berg uit Maassluis is op die afstand bij de vrouwen de titelverdedigster.
De halve marathon gaat over één hele ronde over autovrije verharde fietspaden door bossen en over heidevelden van Het Gelders Landschap en Natuurmonumenten. De start is op sportcomplex Valkenhuizen. Daarna loopt het parcours langs het Nederlands Openlucht Museum, via de Koningsheide en het Rozendaalse Veld, om de bekende Brandtoren via kasteel Rozendaal en de lange beklimming van de Geitenbult, weer terug naar de finish op de atletiekbaan van sportpark Valkenhuizen.

“Vorig jaar hadden we nog te maken met de bouwwerkzaamheden langs de A12, maar die zijn nu voorbij”, zegt Westen, die vooral op de 7 kilometer nog veel inschrijvingen verwacht. “De atleten op de halve marathon laten zich ook niet afschrikken door weersomstandigheden. Zij hebben in hun trainingsschema ook al lang rekening gehouden met en Derde Kerstdagloop. De atleten op de 7 kilometer zijn vaak ‘mooi weer mensen’ en besluiten nog vaak op het laatste moment over deelname.”
De Stichting Derde Kerstdagloop steunt vanaf 2013 ook een goed doel. “Onze organisatie maakt relatief weinig kosten”, legt stichtingsvoorzitter Westen uit. “Daarom hebben wij besloten ook een goed doel te steunen en dat is dit jaar Hospice Rozenheuvel in Rozendaal. Het gaat niet om een geldbedrag. Hospice wilde graag een open haard en daar is nu een offerte voor aangevraagd.”
Op vrijdag 27 december bestaat nog de mogelijkheid om van 10.00 tot 11.30 uur in te schrijven in hal 5 op sportcomplex Valkenhuizen.

* Foto homepage: Marleen Robbers, een van de vele recreatieve loopsters, in actie tijdens de Derde Kerstdagloop van 2012.

Programma Derde Kerstdagloop op vrijdag 27 december
12.00 uur: start 14 kilometer
12.10 uur: start 7 kilometer
12.20 uur: start halve marathon
Start en finish is op de atletiekbaan van Ciko ’66 op sportcomplex Valkenhuizen.