‘Matchfixing’ bij Eldenia A1

12 mei 2014 | Van onze AS-redactie

De tuchtcommissie van de KNVB heeft het A1-juniorenelftal van Eldenia uit de competitie gehaald wegens ‘competitievervalsing’. Dat betekent verplichte degradatie uit de eerste klasse. Trainer Marcel Gerrist van Eldenia A1 werd voor een jaar geschorst. Eldenia is tegen de straffen in beroep gegaan.

Het competitieduel tussen Eldenia A1 en Achilles ’29 A1 in de eerste klasse (23) eindigde op zaterdag 3 mei in 5-5. Bij rust leidde de thuisclub nog met 5-0.
Door de uitslagen van de wedstrijden De Bataven A1 – SCE A1 (3-3) en Blauw Wit A1 – Hatert A1 (1-2), die op dat moment al bekend waren, zou bij een zege van Eldenia A1 de tweede periodetitel naar De Bataven gaan. De Eldense club was er echter bij gebaat dat die titel naar Achilles ’29 zou gaan, waardoor Eldenia A1 dan op basis van een hoge eindklassering kon deelnemen aan de nacompetitie. Dat scenario was alleen mogelijk bij een gelijkspel tussen Eldenia A1 en Achilles ’29.

Trainer Kevin Aarts van Hatert A1 was getuige van die memorabele wedstrijd. “Ik was na ons duel bij Blauw Wit naar Elden gereden, omdat wij bij een zege van Achilles ’29 de nacompetitie zouden hebben gehaald”, vertelt Aarts. “De keeper van Achilles kreeg al na drie minuten rood en het werd toen ook meteen 1-0. Na 36 minuten was het 5-0 en Eldenia was oppermachtig.”
Na rust zag Aarts wat hij nooit eerder had gezien. “Ik heb veel meegemaakt, maar dit sloeg alles. Je zag al meteen dat Eldenia er niets meer aan deed. Achilles kon zo doorlopen en het was al snel 5-3.”
De scheidsrechter staakte daarop de wedstrijd. Aarts: “Je zag de scheidrechter al een paar keer kijken. Zo van, wat gebeurt hier toch allemaal?”
De arbiter hervatte het duel na een kwartier, nadat hij blijkbaar had overlegd met de KNVB. In de tussentijd zou ook trainer Marcel Gerrist van Eldenia A1 een poging hebben gewaagd om het met zijn collega Roy Grootaert van Achilles’29 op een akkoordje te gooien om de wedstrijd in een gelijkspel te laten eindigen.
“Roy wilde dat niet, want hij vond dat onsportief naar andere ploegen”, zei Aarts, die daarna vol verbazing zag dat het toch nog 5-5 werd. “Eldenia speelde twee keer terug op de keeper en die liet de bal gewoon tussen zijn benen door het doel in gaan. Het was lachwekkend. De arbiter staakte het duel vervolgens definitief.”

Wim Hendriks, bestuurslid voetbalzaken van Eldenia, was wegens vakantie niet aanwezig geweest bij het duel, maar bevestigde dat het bestuur van Eldenia beroep aantekent tegen de straf. Behalve het uit de competitie halen van Eldenia A1 en de straf voor trainer Marcel Gerrist kreeg de club ook nog eens € 750,- boete, waarvan €450,- voorwaardelijk. Voor inhoudelijk commentaar verwees Hendriks naar voorzitter Piet de Leeuw, die echter net als trainer Marcel Gerrits niet bereikbaar was.

De verwachting is dat de commissie van beroep snel uitspraak doet. “Maar dat hangt ook af van het feit of de commissie de zaak verder schriftelijk afdoet of dat er ook nog een mondeling onderzoek komt”, legde Harry Hooft van de afdeling tuchtzaken van de KNVB district oost maandagmiddag uit.