MASV wacht in spanning besluit tuchtcommissie af

5 oktober 2016 | Van onze AS-redactie

Met vijf getuigen moest MASV maandag in Twello op komen draven bij de strafzitting naar aanleiding van het gestaakte duel in de vierde klasse F bij Driel op 18 september. Haalt de tuchtcommissie van de KNVB de Arnhemse voetbalclub definitief uit de competitie, worden er alleen individuele straffen uitgesproken of volgt vrijspraak? MASV wacht in spanning af. Donderdag volgt de uitspraak.

Voorzitter Eef Kasteel van MASV, die maandag als toehoorder aanwezig was op de zitting, haalt zijn schouders op. “Het is moeilijk in te schatten welke kant het opgaat. Hoe gaat de commissie om met alle verhalen die er zijn verteld? En wat betreft de kopstoot, alleen de scheidsrechter heeft verklaard dat die is gegeven. Alle andere verklaringen weerleggen die bewering. Maar ook over andere zaken stonden de verklaringen van de overige getuigen van begin tot eind haaks op wat de scheidsrechter vertelde.”

De feiten nog maar eens op een rij. Met nog twee minuten te spelen, bij een 3-2 stand in het voordeel van Driel, maakte MASV-doelman Raymond van Driel volgens arbiter Eric Philippo uit Deventer hands bij een uittrap. In de commotie die daarna ontstond gaf Philippo een rode kaart aan Raymond van Driel en aan de Arnhemse verdediger Joshua Cortus. Van Driel zou Philippo een kopstoot hebben gegeven, Cortus zou de arbiter hebben bedreigd, zo beweerde de leidsman uit Deventer na afloop. Volgens Philippo, die op de zondagavond na de wedstrijd de hele wereld op zijn Facebook-pagina deelgenoot maakte van ‘zijn belevenissen’ in Driel, meldde ook nog dat een supporter hem een kopstoot had gegeven.
drielxPhilippo staakte de wedstrijd, waarin hij twee goals van MASV afkeurde, de grensrechter van MASV wegstuurde en nog vijf keer geel gaf aan een speler van MASV en eentje aan een speler van Driel. Philippo werd na het staken door de Driel-bestuursleden Frans Essers en Frans Elbers van het veld naar de kleedkamer begeleid. Toen de arbiter al in de kleedkamer zat, kregen de twee bestuursleden van Driel het bij de toegangsdeur van de gang naar de kleedkamer aan de stok met een ‘geblesseerde aanvaller’ van MASV en een ’tweede persoon’. Daarbij kwam secretaris Frans Elbers ten val en dat leverde hem een bult op zijn achterhoofd op. Voor dat ‘gevalletje’ riep de tuchtcommissie Romario van Beek op. De spits was die zondag geblesseerd.

Kasteel en zijn club kunnen nu niet anders doen dan afwachten. Is alleen de verklaring van de arbiter, dat Van Driel een kopstoot zou hebben uitgedeeld, voldoende voor een straf?  Of is er geen enkel bewijs en volgt er vrijspraak? Ziet de tuchtcommissie alle wanordelijkheden als een collectief exces of  staan ze los van elkaar. Dat laatste is weer van invloed op de strafmaat voor de club. Bij een collectief exces kan de tuchtcommissie een elftal uit de competitie halen.

Verdediger Dave van der Kolk kan in ieder geval al opgelucht ademhalen. De speler van MASV kreeg ook bericht van de KNVB over ‘zijn’ rode kaart, maar arbiter Philippo had zijn nummer (2) opgeschreven in plaats van het nummer van Van Driel (99)! De geschrokken Van der Kolk stuurde een dag na de wedstrijd zelfs een mail naar het bestuur van Driel met de vraag of ze hem wilde helpen, want hij had helemaal niets gedaan. “Die zaak is opgelost”, aldus MASV-voorzitter Eef Kasteel.
Voor Kasteel staat het vast dat Van Driel geen kopstoot heeft uitgedeeld. “Ik ben zelf niet bij de wedstrijd geweest, maar heb met Raymond en heel veel anderen gesproken. Op de zitting beweerde de scheidsrechter ook dat Raymond naar de scheidsrechter is gerend, maar het is precies omgekeerd. De scheidsrechter is bijna vanaf de middenlijn naar het strafschopgebied van MASV gerend.”
Over het incident bij de kleedkamer met Romario van Beek is Kasteel niet te spreken. “Daar ben ik helemaal klaar mee. Romario is voorlopig geschorst door de club, want dat kan natuurlijk niet.”
Hangende het onderzoek mocht MASV al twee weken niet spelen. “De hele affaire doet de club geen goed”, zegt Kasteel. “Iedereen heeft het erover en ik word ook gebeld door sponsors. Zij willen dit niet, maar wij als bestuur ook niet. Want we waren net zo goed op weg. Het is nu afwachten. Ja, het is heel spannend.”

Voorzitter Frans Essers van Driel werd maandagavond als één van de laatsten opgeroepen als getuige. “Ik heb dus geen idee hoe het af zal lopen, want ik heb de verhalen van de andere getuigen niet gehoord. Ik kan alleen maar zeggen dat er op het veld tussen de spelers van Driel en MASV niets is gebeurd. Die verstandhouding was goed.”

Zie ook: Arbiter voelt zich bedreigd, Driel MASV gestaakt (klik hier)
Zie ook: Driel – MASV krijgt enorme nasleep na vermeende kopstoot aan arbiter (klik hier)
Zie ook: KNVB haalt MASV voorlopig uit competitie (klik hier)