Het kabinet heeft het coronatoegangsbewijs met ingang van zaterdag 6 november verplicht gesteld voor publiek en actieve sporters van boven de 18 jaar in zowel binnen- als buitensportaccommodaties. “Onuitvoerbaar. Niet te handhaven”, noemt Wim Hendriks, voorzitter van de Arnhemse Voetbal Federatie (AVF), die maatregel.
Hendriks wordt inmiddels platgebeld door bestuursleden van de Arnhemse voetbalverenigingen. De voorzitter van de AVF snapt de bezorgdheid van de clubs. “Het is gewoon onmogelijk dit te handhaven”, zegt Hendriks die de maatregelen van het kabinet kan toetsen aan de praktijk bij zijn eigen vereniging Eldenia. “We hebben bij Eldenia bij de jeugd op zaterdagmorgen dertig tot veertig wedstrijden. Al die kleintjes brengen ouders, opa ’s en oma ’s mee. We moeten dus al die mensen controleren, maar wie gaat dat doen?”
Die vraag stellen is de vraag beantwoorden. Hendriks: “Er is schaarste aan vrijwilligers. Beter gezegd: een groot tekort. Er is bijna twee jaar geen voetbal geweest en we zijn vrijwilligers kwijtgeraakt. Die mensen vonden het wel prettig, die vrije weekeinden. En de vrijwilligers die we nog over hebben, daar is nog meer druk op gelegd en daar komt nu die controle nog bij. Daarnaast, we zijn toch ook geen politieagent. Nog los van de vraag of zoiets op een zo korte termijn wel te realiseren is.”
De accommodatie bij Eldenia kent drie ingangen. “Hoe moeten we dat doen?”, vraagt Hendriks zich af. “Moet de gemeente de ingangen blokkeren? Vanuit het kabinet is voor controle 45 miljoen euro vrijgemaakt, dus ik ben benieuwd wat de gemeente gaat doen.”
“Op zondagochtend hebben wij vaak vier wedstrijden bij de senioren die om half tien beginnen. Die ploegen komen om half negen aan de poort”, vervolgt Hendriks. “Moet ik dan bij de poort gaan staan en al die spelers van acht elftallen en hun begeleiders en aanhang gaan controleren? Eerst de corona-app scannen en dan vragen naar het legitimatiebewijs. Maar wat als iemand dat weigert en er ontstaan problemen? Nee, ik zie het niet zitten.”
Hendriks zag op de televisie de voorzitter van het Utrechtse Kampong, een club met tweeduizend leden, waar zesduizend sporters elk weekeinde actief zijn. Hendriks: “Op een accommodatie met zeven ingangen en vier parkeerplaatsen. Hoe wil je dat controleren? Maar dat geldt in Arnhem evengoed voor een kleine club als De Paasberg met twee ingangen en waar een weg de velden scheidt.
Buiten de onuitvoerbare controlemogelijkheden ziet Hendriks ook een sportief probleem. “Ik ben er van overtuigd dat heel veel jongeren tussen de 18 en 25 jaar niet gevaccineerd zijn. In principe kun je nu bijna geen competitie spelen als je zegt: niet gevaccineerd is niet spelen. Heb je in een elftal drie, vier spelers die niet mogen voetballen, dan heb je een groot probleem. En als je daardoor niet kunt spelen, krijg je als club dan een boete van de KNVB?”
De conclusie is helder. De maatregelen van het kabinet zijn onuitvoerbaar. “De KNVB en het NOC*NSF hebben al gezegd dat dit niet te handhaven is, maar het kabinet komt wel met die maatregel. De conclusie? Hier is heel slecht over nagedacht.”