Luuc Bugter pakt brons op NK

4 januari 2015 | Van onze AS-redactie

Luuc Bugter (21) uit Elden is zondag in sportcentrum Kardinge in Groningen als derde geëindigd op het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen bij de neo-senioren. Remco Schouten uit Ammerstol pakte de titel.

In een wedstrijd over 100 ronden (38 kilometer) voor schaatsers onder 23 jaar kwam Bugter in een kopgroep van zeven man terecht. “Daar reden uiteindelijk Remco Schouten en Derk Abel Beckeringh uit weg en zij dubbelden het peloton, waardoor er zes ronden voor het einde moesten worden afgesprint door dat peloton”, vertelde de bronzen medaillewinnaar na afloop.
Bugter had op dat moment als enige nog een halve ronde voorsprong op dat peloton, waardoor hij onbedreigd de derde plaats pakte. “Die plek had ik mede te danken aan Adriaan Janssen”, zei Bugter over zijn ploeggenoot van ‘Van den Hoogen tegels en sanitair’. “In de laatste 25 ronden heb ik er tien in mijn eentje gereden maar de andere vijftien met Adriaan. Hij heeft veel werk voor mij gedaan, waardoor ik derde kon worden.”
Voor Luuc Bugter ziet het schaatsseizoen er nu op. “Ik ga eind januari met mijn wielerploeg op trainingskamp. Alleen als er nog een wedstrijd op natuurijs komt, overweeg ik nog een keer te schaatsen, maar vanaf nu ligt de focus voor mij op het wielerseizoen.”

Op het NK marathon schaatsen eindigde broer Jasper Bugter (19) bij de neo-senioren als 28ste. Daarmee was hij de op één na beste C-rijder die aan deze wedstrijd voor schaatsers onder 23 jaar meedeed.
Frans Bugter (55) kwam in Groningen bij de Masters ten val. Een plek bij de eerste twintig zat er daarom niet in. “Mijn vader heeft daarna nog wel geprobeerd om de aansluiting te vinden, maar dat is niet gelukt”, aldus Luuc Bugter.

Klik hier voor meer info en uitslagen van het NK marathon in Groningen 


De zoons Jasper en Luuc en vader Frans Bugter (vlnr).