Luuc Bugter klaar voor Nederlands kampioenschap

21 juni 2017 | Van onze AS-redactie

Luuc Bugter (23) eindigde afgelopen zondag in de Grote Prijs Leo Peelen als vijfde. “Met de vorm zit het dus goed”, sprak de Eldense wielrenner, die woensdagmiddag (21 juni) in Montferland aan de start verschijnt op het Nederlands kampioenschap tijdrijden bij de elite. Zondag (25 juni) rijdt Bugter in de Achterhoek ook de wegwedstrijd bij de profs om de Nederlandse titel.

Voor het eerst stonden de broers Luuc (foto onder) en Jasper Bugter (22) samen aan de start bij de ronde van Elden, die zondag is omgedoopt tot de Grote Prijs Leo Peelen. Het is een eerbetoon aan de Eldense renner die op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul de zilveren medaille won op het onderdeel puntenkoers.
De wielerfans konden zondag genieten van een prachtige koers over 48 ronden. Talloze ontsnappingspogingen liepen aanvankelijk op niets uit. In de slotfase demarreerde Luuc Bugter, dit seizoen rijdend voor Delta Cycling Rotterdam. Hij kreeg Bas Ottevanger uit Groot-Ammers in zijn wiel mee. Het tweetal reed een aantal ronden op kop, maar kon de achtervolgende groep van 12 renners niet voorblijven. Bugter en Ottevanger werden in de kraag gegrepen, waarna Ide Schelling uit Den Haag zijn kans schoon zag. Zijn demarrage werd beantwoord door Johim Ariesen uit Rhenen.  Even later kon Zwollenaar Bas Tietema het gat nog dichtrijden. In de eindsprint was Ariesen zijn twee medevluchters na ruim 80 kilometer veel te snel af. Tietema werd tweede, Schelling derde.
Robin Wennekes, de winnaar van vorig jaar, won de sprint van de achtervolgende groep. Luuc Bugter werd vijfde. Arjan Arentsen uit Harderwijk won de sprint van het peloton en legde beslag op de vijftiende plaats. Jasper Bugter werd zeventiende.
Luuc Bugter was tevreden met zijn vijfde plek. “Ik heb geprobeerd weg te komen en weg te blijven, omdat mannen als Johim Ariesen en Robin Wennekes in de sprint snelle zijn dan ik”, zei de Eldenaar. “Maar op dit snelle parcours konden Bas Ottevanger en ik de  voorsprong niet vasthouden. In de achtervolgende groep zaten te veel goede renners en die groep was ook te groot om stand te kunnen houden.”
Bugter keek uit naar het NK, waar hij zowel woensdag als zondag in actie komt. Illusies maakt voor de tijdrit maakt hij zich niet. Jos van Embden en Tom Dumoulin zijn de grote favorieten. Bugter start woensdagmiddag om 17.46 uur.

* Foto: Winnaar Johim Ariesen (derde van rechts), geflankeerd door Bas Tietema (links naast hem) en Ide Schelling. Geheel links Rik Peelen met naast hem Diny Peelen, respectievelijk de broer en de moeder van Leo Peelen.

Grote Prijs Leo Peelen (ronde van Elden)
Uitslagen
Elite, 80 kilometer
1. Johim Ariesen (Rhenen), 2. Bas Tietema (Zwolle), 3. Ide Schelling (Den Haag) , 4Robin Wennekes (Dodewaard) 5. Luuc Bugter (Elden), 6 Merijn Korevaar (Groot-Ammers), 7. Dylan Newbery (Renkum), 8. Wiebe Scholten (Dieren), 9. Jaap de Jong (Lunteren), 10. Joost van Wijngaarden (Nijmegen), 11. Juriaan Vos (Oud-Zevenaar), 17. Jasper Bugter (Elden), 19. Christian Kos (Velp).

(later meer uitslagen)