Luuc Bugter blij met vierde plek

12 februari 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Luuc Bugter is zondag op het NK schaatsen voor A-junioren in Den Haag als vierde geëindigd. Die plek dankte de 19-jarige Eldenaar aan een uitstekende 5000 meter. “Het doel was een plek in de top vijf, dus ik ben heel tevreden”, zei Bugter.

Bugter stond zaterdag op De Uithof in Den Haag na twee afstanden (500 en 3000 meter) op een vijfde positie, maar die raakte hij zondag na een voor zijn doen mindere 1500 meter kwijt. “Het ging niet goed. Ik reed al meteen achter mijn tegenstander aan en op de kruising moest ik ook nog wachten”, vertelde Bugter, die met zijn tijd van 1.57,10 op een vijftiende plaats eindigde.
In het tussenklassement na drie afstanden zakte de jonge Eldenaar daardoor naar de zevende positie. Bugter bleek mentaal echter sterk en herstelde zich op de 5000 meter. In 7.01,33 realiseerde hij op die afstand de vierde tijd en zat daarmee ook slechts een fractie boven zijn persoonlijke record.
“Die 5000 meter maakte alles weer goed”, meldde een opgeluchte Bugter. “Ik wilde bij de eerste vijf komen en ben vierde geworden. De doelstelling is dus gehaald.”
Gerben Jorritsma van het gewest Friesland werd met overmacht Nederlands kampioen. Jorritsma won alle vier de afstanden. Tijs Roozen en Paul-Yme Brunsmann legden beslag op respectievelijk de tweede en derde plaats. Kai Verbij, na drie afstanden nog derde, verscheen door een scheenbeenblessure niet meer aan de start op de 5000 meter.