Luuc Bugter bergt fiets tijdelijk op

7 september 2012 | Van onze AS-redactie

Het wielerseizoen zit erop voor Luuc Bugter (foto). Na de Tour de Seine Maritime, een driedaagse etappekoers, neemt de 19-jarige Eldenaar twee weken rust. “Mijn eerste jaar bij de beloften is zwaar geweest”, zegt Bugter, die zich vanaf nu gaat richten op het schaatsseizoen.

Dat zware seizoen was mede een gevolg van een hernia-operatie die Bugter in januari van dit jaar onderging. “Daarom had ik ook niet verwacht dat het zo goed zou gaan”, vertelt de jonge coureur, die eind juni de overstap maakte naar een andere ploeg, van Restore uit Pijnacker naar het Rucanor-Line Cycling Team.
Bugter keerde maandag terug uit Frankrijk. Met een voldaan gevoel kijkt hij terug op de driedaagse etappekoers in de omgeving van Le Havre. Al viel de eerste etappe, van Etretat naar Tôtes over 143 kilometer hem zwaar. “Na 80 kilometer had ik een ‘inzakmoment’ en werd met nog twee renners gelost. Na 20 kilometer met zijn drieën te hebben gereden, reed ik de laatste 40 kilometer alleen, omdat de anderen nog verder afhaakten. Ik kwam op 20 minuten van het peloton binnen.”
De ploegleiding adviseerde Bugter zich daar niet al te druk over te maken. Het herstel kwam al een dag later, zaterdag tijdens de tweede etappe. Bugter sprintte in de 114 kilometer lange etappe van Darnetal naar Gonneville la Mallet naar een vierde plaats. “Ik zou de sprint aantrekken voor een ploeggenoot, maar hij raakte uit mijn wiel. Ik ben toen voor mijn eigen kans gegaan. Ik werd vierde, net geen podiumplek, maar dit was voor mij en de ploeg al heel mooi.”
’s Middags tijdens de ploegentijdrit over 26 kilometer vervulde Bugter opnieuw een belangrijke rol. “Minimaal drie ven de vijf renners van onze ploegen moesten tegelijkertijd over de finish komen. Ik heb tot 9 kilometer voor de streep vol gas gegeven. In de slotkilometers liep het omhoog en haakte ik af, maar we werden toch mooi zesde van de 14 ploegen.”
Zondag reed Bugter in de laatste etappe van Sandedouville naar Caudebec Encaux tot 15 kilometer voor de meet in de eerste groep. Tijdens een klim in de laatste ronde kon de Eldenaar het tempo niet meer volgen en viel terug. Bugter was niettemin tevreden. “Al had ik tijdens deze etappekoers niet meer de vorm van een paar weken geleden. Toch heb ik dit seizoen een paar korte uitslagen gereden. Nog niet gewonnen, maar dat is dan het doel voor volgend jaar.”
Nog een week geniet Bugter van zijn rust en start dan de voorbereidingen op het schaatsseizoen. “Ik ga eerst wat aan fitness doen en vanaf 23 september, als de baan in Nijmegen weer open gaat, sta ik op het ijs. Het belangrijkste is dat het goed gaat met mijn rug. Dat bepaalt hoe ik mijn schaatsseizoen verder indeel. Het is de bedoeling dat ik in Nijmegen eind september meedoe aan de Dutch Classic. Daar wil ik in ieder geval de 3 kilometer rijden.”