Lekke band breekt Timo Fransen op

27 mei 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Wielrenner Timo Fransen is met ‘stoker’ Alfred Stelleman in de World Cup aangepast wielrennen in Rome als zesde geëindigd in de wegwedstrijd over 100 kilometer. Het duo kon zich door een lekke band niet mengen in de strijd om de podiumplaatsen.

Een podiumplaats was in de World Cupwedstrijd in Rome wel het doel van Timo Fransen. Een plek bij de eerste 3 zou voor de Arnhemmer en de visueel gehandicapte Alfred Stelleman kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Londen hebben betekend.
Dat het zondag niet lukte, had vooral met pech te maken. “In het begin konden we goed meekomen en reden ook een aantal keren weg uit de groep”, vertelde Fransen. “Maar in de vierde ronde reden we helaas lek. Net op het moment dat er vooraan flink werd doorgetrokken.”
Fransen en Stelleman liepen zo een minuut achterstand op. Dat bracht het duo, op het zware parcours met 20 ronden van 5 kilometer met scherpe bochten en een behoorlijk hoogteverschil, in een lastig pakket. Fransen: “Het werd een slijtageslag, maar juist omdat het zo’n zwaar parcours was, raapten we één voor één renners op. Maar 2 koplopers, de nummers 1 en 2 van het WK 2011, waren al ver voor. Ook 2 andere tandems reden een behoorlijk stuk voor ons uit.”
Na 14 van de 20 rondes kwamen Fransen en Stelleman in een groep met 7 andere tandems, die achter de 4 reden die vooruit waren. Fransen: “In de sprint om de vijfde plek werden we net geklopt en eindigden we als zesde.”
Vrijdag waren Fransen en Stelleman als tiende geëindigd in de tijdrit. “We moeten ons voor één van de 2 onderdelen kwalificeren. Dan mogen we op de Paralympische Spelen ook op het andere onderdeel uitkomen”, aldus Fransen.
Het tandemduo krijgt van 15 tot en met 17 juni in de World Cupwedstrijd in het Spaanse Segovia de tweede enm laatste kans om een ticket voor Londen te bemachtigen. “Het NOCNSF heeft de World Cup wedstrijden in Rome en Segovia aangewezen als kwalificatiewedstrijden. Helaas telt de Ronde van België, die we half mei hebben gewonnen, niet mee. We hebben het gevoel met de besten mee te kunnen. Ik hoop dat het er in de wedstrijd in Spanje ook uitkomt.”


Timo Fransen en Alfred Stelleman tijdens een tijdrit op de Deelenseweg in Arnhem. (Foto: Fred Homan)