Leegloop bij SML gaat voort

9 juni 2011 | Van onze AS-redactie

De leegloop bij SML gaat voort. Nu stopt ook middenvelder Rinze Stienstra. Hij is de zesde speler van de hoofdmacht die stopt of vertrekt. Stienstra geeft de voorkeur aan zijn maatschappelijke carrière en kan weinig tijd meer vrijmaken voor het voetbal.

Stienstra (31) legt uit: “Ik heb lang getwijfeld, maar ik heb nu toch een besluit genomen. Ik krijg het steeds drukker met mijn werk (makelaardij, red), en vind het steeds moeilijker om de dinsdag- en donderdagtraining op te brengen. Ik kreeg daar steeds minder plezier in. Dit, gevoegd bij een aantal kleine blessures, heeft me doen besluiten te stoppen. Nogmaals, ik heb er lang over nagedacht, maar het is goed zo.”

Stienstra had uiteraard liever afscheid genomen met promotie naar de tweede klasse. Maar in de beslissende wedstrijden tegen Groesbeekse Boys kwam de Arnhemse derdeklasser net iets tekort. Stienstra: “Jammer dat het zo gelopen is. Ik vind dat er te weinig uit deze selectie is gehaald. We hadden de tweede klasse kunnen halen. In de sterkste bezetting haalden we een hoog niveau, zoals in de return tegen Groesbeekse Boys, een wedstrijd die we met 4-0 of 5-0 hadden kunnen winnen (het werd een 2-1 zege, red). We hebben het na de winterstop in te veel wedstrijden laten afweten. Hoe dat kan, vind ik moeilijk te verklaren”, zegt de Arnhemmer, die niet in een lager team wil gaan voetballen: “Nee, dat wil ik het team, maar ook mezelf, niet aandoen. Ik blijf wel beschikbaar. Als de nood heel hoog is in het eerste, kunnen ze een beroep  op mij doen. Ik kom natuurlijk vaak bij SML, ik blijf lid van de club, en ben dus altijd in de buurt.”
Rinze Stienstra  is voorlopig de laatste uit een lange rij vertrekkers bij de Bakenberg-formatie. Aanvoerder Dennis van der Kamp en Ugur Celik gaan naar DCS, topscorer Wesley Mortier beproeft zijn geluk bij DVV, Davy Hendriks stapt over naar ESA en Kay van Harskamp stopt in verband met een wereldreis. Hoe moet het verder? Stienstra: “SML moet terugvallen op de jeugd. Dat zal zeker leiden tot grillige resultaten, maar ik heb er wel vertrouwen in.”

De man die dat in goede banen moet leiden, is de trainer, Bert Hendriks. Hij lijkt niet te benijden nu het hart uit zijn elftal is gesneden. Maar de trainer blijft nuchter: “Wat kun je eraan doen? SML betaalt niet en kan geen spelers aantrekken. Het enige wat we te bieden hebben is een leuk tenuetje en een mooi sportpark. Het vertrek van Dennis van der Kamp is natuurlijk een echte aderlating. Hij heeft de ambitie om hogerop te gaan, zijn goed recht, maar waarom hij dan één klasse hoger gaat, bij DCS, is me niet geheel duidelijk. En met Wesley Mortier missen we een man die elk seizoen 15 tot 20 doelpunten scoort. Het zij zo.”
“Gelukkig heeft SML een goede jeugdopleiding en zullen we putten uit jeugdspelers. Feit is dat we niet meer zo hoog van de toren kunnen blazen en dat we geduldiger moeten zijn. Aan de andere kant: eenheid is óók belangrijk. En die is er bij SML. We gaan gewoon ons best doen en we zullen die jonge knapen zo goed mogelijk opleiden.”