Lankwarden bouwt basis ESCA

7 januari 2011 | Van onze AS-redactie

Chris Lankwarden is volop bezig met de toekomst van ESCA: hij gaat een jeugdbeleidsplan presenteren. De trainer weet nog niet eens of hij volgend seizoen ook nog aan het roer staat bij de Arnhemse vijfdekasser, maar dat vindt hij van minder belang. Want: “Ik draag deze club een warm hart toe.”

Lankwarden (60) ziet om zich heen genoeg belangstelling van de jongeren voor het voetbal. Hoe vang je die jeugd goed op, dat is de kern van zijn betoog. De Arnhemmer heeft nu, op vrijwillige basis, voor ESCA een beleidsplan voor de jeugd geschreven dat hij volgende week uitgebreid wil presenteren.

Hij licht een tipje van de sluier op:  “Op de Geitenkamp zit hartstikke veel jeugd die graag wil gaan voetballen. Dan moet je ervoor zorgen dat zij goed worden opgevangen. Dat betekent in de praktijk dat je deze jongens geen rondjes moeten laten lopen. Dat kan niet meer, maar het gebeurt nog wel bij veel clubs. Er moeten dus gediplomeerde jeugdtrainers komen, mensen die bij de KNVB een opleiding krijgen. De kern van het hele verhaal is dat de jeugd goed opgevangen  en opgeleid moet worden. Ik heb daarvoor speerpunten – hoe leer je die knapen nieuwe technieken aan – en gedragsregels opgesteld. Maar daar laat ik het niet bij. Er komt een toezichthouder en we gaan elke drie maanden evalueren. Een controlerende en een uitvoerende macht, om het zo maar te zeggen. Het moet gewoon goed gebeuren. ESCA heeft het even moeilijk gehad, maar heeft weer toekomst. De deur staat op een kier, die moet je nu opengooien. Begin met de opbouw helemaal van onderaf, bij de jeugd dus.”

Heeft het plan kans van slagen? ,,Jazeker, daar ben ik duizend procent van overtuigd. Volgende week zaterdag ga ik mijn boekwerk, want dat is het geworden, presenteren bij ESCA, voor jeugdtrainers, leiders, bestuursleden en iedereen die erin geïnteresseerd is. Er zit nog wel meer achter, ik wil nog wel een stapje verder gaan. Als je de jeugd goed opleidt, heeft dat uiteindelijk effect op het niveau bij de senioren. Want het wordt echt tijd dat Arnhem-Noord een een hoofdklasser krijgt. Ik heb het altijd een schande gevonden dat die er nog niet is.”

Met deze toekomstplannen in de binnenzak zou het logisch zijn dat Lankwarden ook volgend seizoen de hoofdtrainer van ESCA zou zijn. Maar daarover is nog geen beslissing genomen. Lankwarden: “En dat maakt me eerlijk gezegd ook niets uit. Ik zie wel, we hebben er geen haast mee. En stel, dat ik geen trainer bij ESCA zal zijn, hoop ik tóch dat het jeugdplan een succes wordt. Ik ben begaan met het lot van deze club.”