Laatste hindernis richting De Kuip

1 maart 2017 | Van onze AS-redactie

De kortste weg naar Europees voetbal is nog altijd de KNVB-Beker.  Voor Vitesse is Sparta woensdagavond (aanvang 20.45 uur) de laatste hindernis op weg naar De Kuip, waar op zondag 30 april de finale wordt gespeeld. De Arnhemse ploeg stond drie keer in de finale van het nationale bekertoernooi, maar won nog nooit. Sparta mocht de felbegeerde bokaal drie keer in ontvangst nemen, maar dat was voor het laatst in 1966.


De wedstrijd tegen Sparta leeft enorm bij Vitesse en de fans. De Arnhemse ploeg pakte nog nooit een hoofdprijs en nu Feyenoord, Ajax en PSV niet meer van de partij zijn in het bekertoernooi, is de kans op succes groter dan ooit. Hoewel Sparta in de eredivisie een bescheiden positie inneemt en nog volop degradatiezorgen kent, wordt het duel in Rotterdam allerminst een eenvoudige klus voor de ploeg van trainer Henk Fraser.
Sparta toonde zich dit seizoen een echte cupfighter. Na de 3-1 zege in de eerste ronde op FC Dordrecht liet Sparta in de tweede ronde landskampioen PSV struikelen op Het Kasteel: 3-1. In de achtste finale ontdeed Sparta zich in Almelo van Heracles door een overtuigende 0-3 overwinning. In de kwartfinale schakelde Sparta thuisclub Volendam na een zinderende strafschoppenserie. Zestien penalty ’s waren er nodig om na een 1-1 stand na 120 minuten een winnaar aan te wijzen. Sparta won de reeks met 6-5.
Na zeges op de amateurs van De Dijk (7-2), eerste divisionist RKC Waalwijk (4-1) en de amateurs van Jodan Boys (4-0) begon voor Vitesse het bekertoernooi in de kwartfinale pas echt. Met een tomeloze inzet kreeg de Arnhemse formatie uiteindelijk Feyenoord na rust op de knieën: 2-0. Guram Kashia en Adnane Tighadouini zorgden voor de doelpunten. 

“De wedstrijd tegen Sparta is voor ons de wedstrijd van het jaar”, zegt trainer Henk Fraser van Vitesse op de website van de club. “Misschien nog wel meer dan dat. We willen de bekerfinale enorm graag halen en we kijken er naar uit. Het is een kans die je niet snel meer krijgt. En als topsporter gaat er niets boven het winnen van een prijs.”
Fraser weet waar hij over praat, want met Feyenoord won de verdediger in 1991, 1992, 1994 en 1995 de KNVB-Beker. Vitesse stond in de strijd om de nationale beker drie keer in de finale. In alle gevallen stapte Vitesse als verliezer van het veld. In 1912 verloren de Arnhemmers in Amsterdam met 2-0 van Haarlem en in 1927 was de beker voor het Haagse VUC, dat met 3-1 de sterkste was. Dat duel werd gespeeld in Arnhem. Vitesse was nog dicht bij de zege, maar Jan de Natris miste bij een 1-1 stand een strafschop.
John van den Brom kan daarover meepraten. De huidige AZ-trainer stond met Vitesse in de Rotterdamse Kuip in 1990 in de finale tegenover PSV. Vitesse kreeg in dat duel bij een 1-0 stand in het voordeel van de Eindhovenaren in blessuretijd een strafschop na een overtreding van Wim Kieft op Roberto Straal. Doelman Hans van Breukelen stopte de pingel van Van den Brom, waardoor PSV de beker in ontvangst mocht nemen. (klik hier voor de beelden van de bekerfinale PSV – Vitesse).

Sparta won de beker drie keer. In 1958 van Volendam (4-3), in 1962 van het Delftse DHC (1-0 na verlenging) en in 1966 van ADO (1-0). Twee keer was de Rotterdamse ploeg verliezend finalist. In 1971 was Ajax over twee wedstrijden te sterk. In Rotterdam werd het 2-2 na verlenging, in de replay in Amsterdam trok Ajax met 2-1 aan het langste eind. PSV was in 1996 oppermachtig in de finale tegen de Rotterdammers: 5-2.
Trainer Alex Pastoor van Sparta kent de kracht van Vitesse. “Een lastige ploeg om tegen te spelen”, aldus Pastoor in gesprek met RTV Rijnmond. “Een team dat jou soms het initiatief geeft en jou zo het idee wil geven dat je mee kunt voetballen. Ook een ploeg die zonder goed te spelen een goal kan maken. Dat beeld hebben ze afgelopen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles weer aardig bevestigd.”

Vitesse won afgelopen zondag voor de competitie in Deventer na een matige eerste helft met 3-1 van Go Ahead Eagles. Ricky van Wolfswinkel (foto rechts, voor rust), Navarone Foor en Milot Rashica (beiden na rust) waren de doelpuntenmakers. Crowley scoorde vlak voor tijd nog tegen.

* Foto geheel boven: Guram Kashia is dolblij na de bekerzege op Feyenoord.
* Alle foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie.

De wedstrijden van Vitesse en Sparta in de strijd om de KNVB-beker 2016 – 2017:
Eerste ronde
De Dijk – Vitesse                     2-7
Sparta – FC Dordrecht           3-1
Tweede ronde
Vitesse – RKC Waalwijk         4-1
Sparta – PSV                             3-1
Achtste finale
Vitesse – Jodan Boys               4-0
Heracles – Sparta                     0-3
Kwartfinale
Vitesse – Feyenoord                2-0
Volendam – Sparta                  1-1 (Sparta wns)
Halve finales
Sparta – Vitesse

De tweede halve finale tussen AZ en Cambuur Leeuwarden wordt donderdagavond gespeeld.