Kris Beukers naar HandbalAcademie

5 januari 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Kris Beukers (foto) is door het Nederlands Handbal Verbond (NHV) uitgenodigd om per 9 januari in te stromen bij de HandbalAcademie op Papendal. De 16-jarige speelster van het Arnhemse AAC 1899 gaat ook op het Nationaal Sportcentrum wonen.

Zondag is het zover. Dan vertrekt Kris Beukers vanuit haar ouderlijk huis in Arnhem naar Papendal, waar zij haar nieuwe kamer al heeft ingericht. De 16-jarige handbalsters van AAC 1899 treedt daarmee in de voetsporen van Estavana Polman, die van 2008 tot 2011 deel uitmaakte van de HandbalAcademie. De HandbalAcademie is één van de belangrijkste speerpunten binnen het talentontwikkelingsbeleid van het NHV. Hier worden de jonge talenten klaargestoomd als tophandballer.
Beukers kreeg de uitnodiging na een succesvolle trainingsstage op Papenpal, begin december. “Blijkbaar waren de trainers tevreden over wat ik heb laten zien. Ik ben hier natuurlijk heel blij mee, want dit is dé grote kans om beter te worden”, vertelt de Arnhemse handbalster.
Beukers moet zich elke zondagavond voor 8 uur op Papendal melden. “Op vrijdag na school ga ik dan weer terug naar mijn ouderlijk huis”, zegt Beukers, die op het Beekdal College in Arnhem in de vijfde klas van het VWO zit. “Daar kom ik nu in de topsportklas. Dat betekent dat het rooster wordt aangepast. Ik ben elke dag de eerste 3 uur vrij en ’s middags na 3 uur houden de lessen op, omdat ik dan weer moet trainen. Het houdt wel in dat je voor je studie meer zelf moet doen en ’s avonds moet studeren.”
Op de HandbalAcademie wordt ’s morgens en ’s middags getraind, elke week tussen de 15 en 20 uur. Vanaf het seizoen 2008-2009 speelde de HandbalAcademie ook in de eredivsie. Daarvan is het NHV met ingang van dit seizoen afgestapt. In plaats daarvoor organiseert het NHV nu 4 keer een internationale stage van een week.
Beukers blijft uitkomen voor het A1-juniorenteam van AAC 1899, dat in een landelijke competitie speelt. De Arnhemse maakte echter ook al enkele keren haar opwachting in de hoofdmacht van de regioklasser.