Koploper, maar zorgen over de smalle selectie

2 september 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans WitjesHet is een situatie om twee weken lang van te genieten. Winst in de laatste minuut thuis tegen het sterke AZ en bovenaan in de Eredivisie.

Iedere weldenkende Vitessesupporter realiseert zich dat deze situatie in twee opzichten vertekend is. Om te beginnen lopen de topclubs door de discutabele aanpak van de KNVB een wedstrijd achter. En, veel belangrijker, als er vandaag, net voor de sluiting van de transferperiode, niet enkele goede spelers bijkomen, kan Vitesse in de loop van het seizoen in grote problemen komen.

Die problemen zijn in feite tegen AZ al begonnen met de noodmaatregel van trainer Slutsky om Karavaev linksback te zetten. De Rus heeft voor zijn Vitessetijd vaker op die positie gespeeld en weerde zich nu dapper, maar als rechtsbenige aan de linkerkant speelt hij toch minder soepel dan aan de overzijde. Zijn vervanger daar, Lelieveld, liet zien echt wel te kunnen voetballen. Aan de bal is hij sterk, beter nog dan hij in een zekere schuchterheid bij zijn eerste basisplaats (sinds zijn terugkeer) liet zien. Verdedigend moet hij nog wat groeien om het niveau van Karavaev aan te tikken.

Voor de wekenlange afwezigheid van linksback Clark is dus een noodoplossing gevonden, maar mochten er in de loop van het seizoen meerdere spelers tegelijk afhaken dan zijn de rapen direct volledig gaar. Ga maar na: met de momenteel veruit smalste selectie van de hele Eredivisie heeft Vitesse buiten het huidige basiselftal slechts vijf veldspelers beschikbaar: een voorstopper (Hajek), twee middenvelders (Foor en Musamba) en twee aanvallers (Buitink en Darfalou). Voor een club met de ambitie om in de subtop de spelen, is dat een even schandelijke als onbegrijpelijke situatie.

Het lijkt erop dat de club met het aantrekken van Bazoer voor naar verluidt drie miljoen euro heeft geanticipeerd op de uitgebleven verkoop van Linssen en/of Karavaev en nu financieel niets meer kan. En van Chelsea valt waarschijnlijk ook niet veel te verwachten, als ik lees dat een jonge, talentvolle back van die club in verband wordt gebracht met Ajax in plaats van met Vitesse. De Arnhemse club heeft echt wel baat gehad bij het samenwerkingsverband, maar de Russische connectie in Londen heeft uitsluitend de intentie om de waarde van individuele spelers te verhogen, niet die om Vitesse hogerop te brengen. Maar goed, we hebben nog een dag, misschien gebeurt er nog iets verrassends, al dan niet vanuit Londen.

Nog even terug naar het duel tegen de Alkmaarse ploeg. Duidelijk was te zien, wat we al wisten: zij zijn veel verder in hun ontwikkeling. Het is een elftal met allemaal jongens die goed kunnen voetballen en elkaar vaak moeiteloos vinden. Het is af en toe net zaalvoetbal zoals zij achteloos de bal rond lopen te tikken. Hun zwakke punt was in ieder geval deze middag dat het te veel bij tikken bleef zonder dat er veel kansen werden gecreƫerd. Dat is uiteraard ook de verdienste van de achterhoede van Vitesse die dit seizoen verdedigend goed in elkaar zit. Wel moet de opbouw van achteruit sneller en meer voorwaarts, nu wordt te vaak geleund op de goede lange trap van doelman Pasveer. Hoeveel ballen over vijftig, zestig meter zou hij hebben gegeven, twintig, dertig? Het is een teken dat het positiespel onvoldoende uit de verf komt.

Het druk zetten op de tegenstander gaat ook niet naar wens. De achterhoede sluit wel goed aan, maar er lopen twee tot drie man vroeg te storen, de rest doet niet of te laat mee. Een ploeg als AZ combineert dan vlotjes door de linies heen. Wil het vroeg druk zetten een succes worden, dan moet daar gericht op worden getraind. Aan het spel te zien, gebeurt dat niet of pas sinds kort.

Nog even een paar indrukken over spelers. Grot viel mij positief op met zijn snelheid en kracht. Bero had zijn dag niet, Foor is op de weg terug en werd ten onrechte gewisseld. Matavz blijft toch een merkwaardig fenomeen. Een grote kans missen, verder nauwelijks een bal raken, iemand een beuk geven met het risico van een rode kaart en dan ineens, vanuit het niets, schitterend scoren. Opvallend dat de Gelderlander die beuk als een sluwe zet van de Sloveen betitelde, ik vond het een oliedomme actie.

Na vandaag is duidelijk met welke selectie het seizoen verder gaat, om te beginnen uit tegen PSV. Een moeilijke opgave, maar gezien de verregaande wisselvalligheid van de Eindhovenaren geen bij voorbaat onmogelijke. We zullen zien wat de koploper gaat doen.

Vitesse-AZ 2-1
33. Koopmeiners 0-1, 45. Matavz 1-1, 90. Bero 2-1.