Koploper DFS Arnhem aast op revanche tegen Handbal Houten na eerste verlies tegen Hellas

13 oktober 2017 | Van onze AS-redactie

De nederlaag tegen Hellas (29-30) kwam afgelopen zaterdag in de eigen sporthal Elderveld hard aan bij de handballers van DFS Arnhem, de koploper in de eredivisie. Balverlies van de thuisclub bij een vrije worp, luttele seconden voor tijd, leidde tot de winnende Haagse treffer. Ontgoocheling, onbegrip en frustratie vierden hoogtij bij de Arnhemse spelers. “We moeten er van leren, we hebben het besproken en er een streep onder gezet. We moeten ons herpakken en er tegen Houten weer staan”, zegt trainer Osvaldo Gomes in de aanloop naar de kraker bij Handbal Houten.

Voor DFS Arnhem, nog steeds koploper in de eredivisie, was het na vier zeges op rij de eerste nederlaag. “We waren niet meer zo gewend om te verliezen en als dat dan gebeurt, is dat een anticlimax”, legt Gomes uit. “Dan is er even wat frustratie. Dat had ik ook, maar daarna moet je verder. Niemand doet iets expres verkeerd. We weten wat er mis is gegaan en daar moeten we lering uit trekken.”
DFS Arnhem had het verlies tegen Hellas volledig aan zichzelf te wijten. In de eerste helft liep de thuisploeg uit naar een 9-5 voorsprong, maar drukte vervolgens niet door. Integendeel. In het laatste kwartier voor de pauze scoorde DFS nog maar drie keer. Hellas profiteerde optimaal van het lankmoedige optreden van de gastheren en leidde bij rust met 12-16.

Onder aanvoering van Thijs Geurds (foto links), topscorer met elf doelpunten, knokte DFS zich in de tweede helft terug in de wedstrijd. Het was Pascal Lucassen, de hele week ziek geweest en net in het veld, die zijn ploeg in de 42e minuut weer langszij schoot: 21-21. In de zinderende slotfase, waarin DFS tot 28-27 steeds één doelpunt voorsprong had, ging het toch nog mis voor de Arnhemse ploeg. Bij 28-29 maakte Thijs Geurds, ondanks een ondertalsituatie na een tijdstraf voor Robin Schoenaker, nog gelijk (29-29) en leek zelfs een zege voor DFS nog binnen bereik. Maar de uitvoering bij een vrije worp voor de thuisploeg was onder de maat. Ruben de Bok gooide bal ongelukkig in handen van een tegenstander, waarna Troy Oranje in de break bijna in het eindsignaal de bal achter DFS-doelman Ruben Moerkerk gooide: 29-30.

“We hebben het allemaal besproken en niet altijd de juiste keuzes gemaakt”, meent Gomes. “We hebben ook niet verloren door het moment vlak voor tijd. We zijn ook niet afgedroogd en hebben het laten liggen in de fase voor rust.”
Gomes kijkt liever vooruit naar de topper bij Handbal Houten, zaterdagavond in The Dome in Houten. “Ik denk dat wij, Houten en E&O de beste ploeg hebben, maar Hellas kan na de overwinning op ons een boost krijgen. Voor ons is deze wedstrijd belangrijk, want bij winst zou je de komende weken aan de leiding kunnen blijven. Bij verlies staat alles weer bij elkaar.”
Een eenvoudige klus wordt het niet, weet Gomes. “Het is niet gezegd dat je daar zo maar even wint. Dat geldt voor geen enkele wedstrijd. Houten won ook maar met een doelpunt verschil van Rotterdam en dat was de enige keer dat ze op voorsprong stonden. Handbal Venlo staat onderaan, maar verliest steeds maar nipt. Je ziet dat iedereen het elkaar moeilijk kan maken.”

Bij DFS Arnhem keert Stanley Santos terug na een schorsing, maar in de selectie zijn links en rechts nog wat pijntjes. Gomes (foto rechts): “David Petit sukkelt nog met zijn rug en is voorlopig niet inzetbaar. Dani Blom is niet ongeschonden uit de strijd gekomen met Hellas en het is met hem nog afwachten. Ook Robin en Peter Schoenaker, die beiden de voorbereiding hebben gemist, zijn nog niet honderd procent. Na de thuiswedstrijd tegen Tachos, volgende week zaterdag, ligt de competitie een weekeeinde stil en dat komt ons goed uit. Maar blessures mogen geen excuus zijn. We moeten er tegen Houten gewoon staan.”

DFS Arnhem – Hellas 29-30 (12-16). Tussenstanden: 3-0, 3-2, 5-2, 7-3, 9-5, 9-10, 10-10, 11-13, 12-13, 12-16 (rust), 14-16, 17-18, 18-20, 19-21, 21-21, 23-22, 27-27, 29-29, 29-20 (eind).
Scores DFS Arnhem:
Thijs Geurds 11, Peter Schoenaker 6, Pascal Lucassen 3, Robin Schoenaker 3, Dani Blom 1, Gijs Hoeve 1.

* Foto rechts boven: Pascal Lucassen op weg naar een treffer tegen Hellas.  (Foto: John Voermans)
* Foto links onder: Gijs hoeve waagt een doelpoging.
* Alle foto ’s zijn gemaakt door John Voermans.

Zaalhandbal
     
Eredivisie      
Zaterdag 7 oktober 
     
DFS Arnhem  Hellas            29 – 30
E&O  Handbal Venlo 27 – 24
Rottterdam Handbal  Handbal Houten 28 – 29
BFC  Bevo/HC 2 26 – 31
Aristos  Lions 2 23 – 27
Zondag 8 oktober      
Aristos    Tachos 30 – 29
   
Stand  
DFS Arnhem 5 – 8
Lions 2 5 – 7
Handbal Houten 5 – 7
E&O 5 – 6
Hellas 5 – 6
Aalsmeer 2 5 – 5
BFC 5 – 5
Tachos 5 – 4
Bevo/HC 2 5 – 4
Aristos 5 – 3
Handbal Rotterdam 5 – 3
Handbal Venlo 5 – 2

     
Programma      
Zaterdag 14 oktober      
Handbal Houten  DFS Arnhem (20.15 uur, sporthal The Dome, Houten)  
Handbal Venlo  Aalsmeer 2  
Tachos  Rotterdam Handbal  
Hellas  BFC  
Zondag 15 oktober
     
Bevo/HC 2   Aristos  
Lions 2  E&O