Klimmen Rheden en VVO uit het dal?

8 november 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal staat dit weekeinde de negende speelronde op het programma. Klimt Rheden uit het dal? En kan VVO runner-up AZC verrassen? De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.


Zaterdagvoetbal
Vierde klasse B
AFC Arnhem – Eendracht (14.30 uur)

De koploper, AFC Arnhem, tegen de drager van de rode lantaarn, Eendracht, lijkt op voorhand een spelletje van kat en muis te worden. AFC Arnhem, kampioen van de eerste periode, verspeelde in acht wedstrijden pas twee punten.
De ploeg van trainer Samir Yazilitas deed dat in de laatste wedstrijd bij Oeken (1-1), dus er valt zondag tegen Eendracht ook nog wat goed te maken.
Eendracht pakte pas twee punten en kreeg bovendien in acht duels al 38 doelpunten tegen. De blauwhemden kwamen afgelopen zondag na een 2-5 achterstand tegen SC Oranje nog knap terug tot 5-5, maar een stunt tegen AFC Arnhem zit er niet in.
Prognose: 5-1.

Zondagvoetbal
Hoofdklasse C
De Bataven – AFC Arnhem (14.00 uur)

Het duel in Gendt is zondag een rechtstreeks degradatieduel. De Bataven, dertiende en voorlaatste met 5 punten uit 8 duels, verloor afgelopen zondag van het tot dan nog puntloze FVC met 3-2. AFC Arnhem, elfde met 8 uit 8, pakte toen een punt bij koploper Rohda Raalte, maar dat ging wel ten koste van heel veel kaarten. De ploeg van Dennis van Beukering, die zelf ook rood kreeg en in Gendt op de tribune moet zitten, beëindigde de wedstrijd met acht spelers. Daarbij kreeg Rafik Elmalki, voor vier duels geschorst, rechtstreeks rood.
Beide ploegen hebben dus wat recht te zetten. Bij een zege vergroot AFC Arnhem de voorsprong op De Bataven tot 6 punten en neemt dan in ieder geval voorlopig fors afstand van de twee directe degradatieplaatsen.
Prognose: 1-2.

Eerste klasse E
Rheden – Rigtersbleek

Met Rheden wil het dit seizoen nog niet vlotten. De ploeg van trainer Bram van Aken pakte dit seizoen pas 4 punten in 8 wedstrijden en staat daarmee op de twaalfde plaats. Alleen Concordia Wehl (ook 4 uit 8) en Luctor et Emergo (1 uit 8) staan daar nog onder.
Aan het veldspel van Rheden ligt het niet. Dat ziet er verzorgd uit en de ploeg creëert ook kansen. Met 14 doelpunten vóór zijn er in de eerste klasse E acht ploegen die evenveel of minder treffers scoorden. Rheden geeft echter de goals heel gemakkelijk weg en daar zit het voornaamste euvel bij de formatie van Bram van Aken.
Zondag komt Rigtersbleek, de nummer twee op de ranglijst, naar de IJsselsingel. Rheden moet snel punten pakken om dit seizoen niet definitief in de degradatiestrijd te geraken.
Prognose: 1-1.

Derde klasse C
VVO – AZC (14.00 uur)

VVO laat wekelijks zien als nieuwkomer voetballend uitstekend mee te kunnen in de derde klasse C. toch staat de ploeg met 8 punten uit 8 wedstrijden slecht op een elfde positie. De plaats verplicht aan het einde van het seizoen tot het spelen van nacompetitie.
Een overwinning op AZC is daarom meer dan welkom. Na nederlagen tegen Bon Boys (thuis, 2-3) en uit tegen WVW ’34 (3-1) is een zege ook noodzakelijk om het vertrouwen niet te verliezen. Een gemakkelijke klus zal het niet worden. AZC, de nummer twee op de ranglijst met 19 uit 8, bracht afgelopen zondag koploper Vorden (21 uit 8) de eerste nederlaag toe.
Prognose: 1-1.

Vierde klasse F
OVC ’85 – SC Veluwezoom (14.00 uur)

Met twee zeges op rij op zak vertrekt Veluwezoom (elfde met 8 punten uit 8 duels) zondag vol goede moed naar Oosterbeek. Na de eerste overwinning bij Uchta (1-8) pakte de ploeg van trainer Giovanni Zweers vorige week thuis tegen OSC opnieuw 3 punten: 1-0. OVC ’85 (tiende met 7 uit 8) won dit seizoen pas één keer: op 28 september uit bij RVW. De Oosterbekers gaven echter ook vaak een zege uit handen. Zo verspeelde de ploeg van trainer Peter van den Borden twee weken geleden bij GVA in blessuretijd nog een 2-0 voorsprong en moest het met een gelijkspel genoegen nemen: 2-2.
Voor OVC ’85 en Veluwezoom staat er zondag veel op het spel. Klimmen op de ranglijst of mee blijven doen in de onderste regionen.
Prognose: 2-2.