Kippevelmomentjes van Estavana

28 juli 2011 | Van onze AS-redactie

Over krap een week begint het EK Handbal voor vrouwen onder de 19 jaar. Een bijzondere gebeurtenis voor Arnhem, en helemaal voor de Arnhemse Estavana Polman. Ze speelt in de eerste en mogelijk ook in de tweede ronde louter thuiswedstrijden. Hoe staat ze ervoor? AS sprak met de 18-jarige opbouwspeelster.

Klaar voor de strijd?
Estavana Polman: “Bijna. Vrijdag hebben we nog twee trainingen, dinsdag spelen we tegen Spanje de laatste oefenwedstrijd. We hebben een lange en goede voorbereiding gehad, het is nu een kwestie van de laatste puntjes op de i zetten.”

Ben je zelf in topvorm?
“Eerlijk gezegd wás ik dat niet. Op een toernooi in Spanje ging het onlangs niet goed. Ik moest erg wennen aan nieuwe posities en het vinden van de juiste mensen. Daarna speelden we twee oefenwedstrijden in Duitsland en toen ging het al stukken beter.”

Wat is de kracht van Oranje?
“Snelheid, uitstraling en we staan er als een team. Ik ben ervan overtuigd dat we ver komen als iedereen dezelfde instelling heeft. Als we er allemaal voor gaan, zijn we voor elke tegenstander lastig.”

Ben je deze weken alleen maar met het EK bezig?
“Ja en nee. Het EK houdt je wel voortdurend bezig, maar ná het toernooi ga ik naar Denemarken, waar ik wel  een supergevoel over heb.  (Polman gaat spelen voor Solderjyske, red). Dat betekent veel dingen regelen, zoals afscheid nemen van al mijn vriendinnetjes. Ik ben sociaal gezien dus heel druk bezig. Maar eerst het EK natuurlijk. Ik ben er niet elke minuut mee bezig, maar het spookt wel voortdurend door je hoofd.”

Kun je nog wel over straat in Arnhem?
“Je maakt wel gekke dingen mee. Een wandelaar stak in Arnhem plotseling zijn hoofd onze auto binnen. Jij bent toch…? Dat was even schrikken. Ja, het leeft enorm. En binnen mijn familie helemaal. Familieleden hebben voor volgende week al 85 kaartjes gereserveerd. Dat is super. Het  toernooi krijgt in Arnhem enorm veel  aandacht.”

Hoe schat je de kansen in?
“We zijn absoluut van plan om ver te komen. Het is gunstig dat we in de eerste ronde beginnen tegen Oostenrijk en daarna tegen Oekraïne spelen. Dan heb je een idee waar je staat en ben je aan elkaar gewend. Dat is belangrijk voor de derde wedstrijd, tegen Noorwegen, een sterke ploeg. We willen graag eerste in de groep worden, in elk geval bij de eerste twee eindigen, want dan blijven we in Arnhem spelen.”

Zenuwachtig?
“Nee. Maar straks zal ik in die volle sporthal wel veel kippevelmomentjes hebben.”  

 

Foto’s : NHV.