Kim de Blok treft oude maatjes

4 november 2010 | Van onze AS-redactie

ESCA tegen AAC 1899 2. Oftewel handbalster Kim de Blok tegen haar ouwe maatjes Cindy Sanders, Anke Loeffen en Manon van der Linden. Zaterdagavond, om 19.00 uur in sporthal Valkenhuizen, staan ze tegenover elkaar in de topper in de tweede klasse B van district Oost. Beide ploegen zijn na 4 wedstrijden nog zonder verliespunten. Kortom, een titanengevecht.

Dat zal een apart gevoel zijn, spelen tegen je oude ploeggenoten?
Kim de Blok: “ We hebben jaren met elkaar gehandbald. Ik kijk uit naar deze wedstrijd. Ik vind het heel leuk.”

Het zal een hard gevecht worden tussen de twee koplopers.
“We hebben het nu over een heel ander niveau. Dit is geen eredivisie. Ik ga ervan uit dat het een hele aantrekkelijke wedstrijd wordt. Het zijn twee ploegen die leuk handbal proberen te spelen.”

Het eerste team van AAC 1899 speelt op hetzelfde moment tegen Vios. Is dat een voordeel voor jullie?
“Ik heb begrepen dat AAC 1 compleet is en die ploeg dus geen spelers van het tweede nodig heeft. Ik vind het ook leuker om tegen een compleet AAC 2 te spelen. Dan krijg je ook niet al die excuses als we zouden winnen.”

ESCA en AAC 1899 2 zijn na 4 wedstrijden de enige ploegen die nog de maximale score hebben. Zijn het ook de twee beste teams?
“Dat denk ik wel, maar wij hebben het in iedere uitwedstrijd zwaar. Dat heeft te maken met scheidsrechters, met de ballen. Het is geen eredivisie. Wij zijn gewend om met hars te spelen. Net als wij, kan ook AAC daarom maar zo een uitwedstrijd verliezen.”

ESCA staat nog pas aan het begin van een ontwikkeling.
“ESCA heeft dit jaar weer twee damesteams die zich nog volop ontwikkelen. Er komen ook nog steeds nieuwe spelers bij. Uit het hele land. Handbalsters die hier komen wonen en horen dat het bij ESCA heel gezellig is. Zelf train ik de mini’s, dat zijn we ook opnieuw opgestart, want de jeugdtak lag ook plat.”

 Je vader, Jos van den Brink, is trainer van ESCA en wil met zijn ploeg binnen drie jaar in de regioklasse spelen. Jullie moeten dus kampioen worden.
“Nou, daar hebben mijn vader en ik een andere mening over. In onze ploeg zijn er nog genoeg dingen die nog ontwikkeld moeten worden. Dat kan ook in deze klasse. Als we kampioen worden is dat mooi. Maar we moeten er geen druk op leggen. Als je het niet zo nadrukkelijk uitspreekt, wordt het zelfs gemakkelijker. AAC 2 móet kampioen worden om de aansluiting met het eerste te krijgen. Bij ons ligt dat anders.”

Vorig seizoen speelde je nog eredivisie, nu tweede klasse. Dat is meer dan een stapje terug. Hoe lastig is dat?
“Heel lastig. Maar ik heb deze keuze heel bewust gemaakt. Ik moet dus ook positief blijven, als het wat niet goed loopt. Dat is soms moeilijk, zeker als het er in de wedstrijd om gaat. Maar deze ploeg is heel leergierig en nogmaals, ik vind het nog heel erg leuk.”

Na jaren in de eredivisie en Europa Cupduels met AAC 1899 is dit voor jou ook afbouwen. Strookt dat met de ambities van je vader met ESCA?
“Mijn vader is veel ambitieuzer dan ik. Ik train één keer per week, maar soms lukt dat ook niet. Ik ga onze zoon Nick ook niet ergens onderbrengen als er op dat moment niet iemand anders thuis is. Ja, dan zit ik de volgende wedstrijd dus op de bank als ik niet getraind heb. Maar dat is de keuze die ik heb gemaakt.”

Het is wel leuk om onder je vader te trainen?
“Ja, heel leuk. Als hij op een training de eerste letters uitspreekt, weet ik al wat er achteraan komt. Of ik ook op mijn kop krijg? Eerder meer dan minder dan de anderen. Mijn vader verwacht ook meer van mij. Als het dan niet gaat zoals hij wil, zie je de teleurstelling.

Jouw eredivisie-ervaring is natuurlijk wel heel belangrijk voor de ploeg?
“Mmm, ja. Maar voor het team zou het goed zijn, als het wat minder afhankelijk wordt van mij. De ploeg moet ook zonder mij vertrouwen krijgen. Dat moet een beetje gestuurd worden. In die fase zitten we nu.”

Waag je eens aan een voorspelling voor zaterdag.
“Ik denk dat AAC de betere ploeg heeft met meer ervaring, maar als wij allemaal op onze top spelen zijn we niet kansloos.”