Kater bij Vitesse na bekerverlies

31 januari 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse ligt uit de strijd om de KNVB-beker. De Arnhemse ploeg kwam in de kwartfinale tegen Heerenveen voor rust nog wel op voorsprong, maar de oppermachtige Friezen beslisten het duel na de pauze met 2 treffers binnen 5 minuten: 1-2.

Vitesse had zich veel voorgesteld van het duel met Heerenveen. Een zege op de Friese ploeg had Europees voetbal immers heel dichtbij gebracht.
In Gelredome kon Vitesse dinsdagavond voor 10.000 toeschouwers echter geen vuist maken. Heerenveen was de betere ploeg, maar kon dat in de eerste helft niet uitdrukken in doelpunten.
Integendeel, Vitesse kwam 4 minuten voor rust zelfs op voorsprong. Na een prima actie en dito pass van Renato Ibarra zette Stanley Aborah de thuisclub op 1-0.
Verdediger Ramon Zomer van Heerenveen maakte dat allemaal niet meer mee. Hij knalde al na 6 minuten met zijn hoofd tegen het hoofd van Vitesse-spits Marcus Pedersen op en verliet per brancard het veld.
Na de hervatting liep Vitesse nog verder achteruit en het wachten was op de gelijkmaker. Die kwam er ook. Viktor Elm kopte de bal in de 66e minuut langs Piet Velthuizen (foto). De defensie van de thuisploeg was het spoor daarna helemaal bijster en 4 minuten later tikte Bas Dost de bal na een voorzet van Daryl Janmaat bij de eerste paal in het doel van Vitesse: 1-2.
Met de moed der wanhoop probeerde het onmachtige Vitesse nog de gelijkmaker te forceren, maar verder dan een schot van Marco van Ginkel (over) kwam de thuisploeg niet.
Trainer John van den Brom, die middenvelder Jan-Arie van der Heijden door de schorsing van aanvoerder Guram Kashia in het centrum van de verdediging posteerde, hield Jonathan Reis bleef 90 minuten op de bank. Een andere spits, de Japanner Mike Havenaar, viel een kwartier voor tijd in.
De teleurstelling bij Vitesse was na afloop groot. “Het was ondermaats”, zei doelman Piet Velthuizen voor de camera van Eredivisie Live.