Kan Vitesse top drie bedreigen?

18 augustus 2017 | Van onze AS-redactie

Vitesse is na de 4-1 zege in het openingsduel met het Bredase NAC de eerste koploper in de eredivisie. Bovenal maakte Vitesse een prima indruk. Het vertoonde spel zorgde voor veel optimisme bij de fans. Kan Vitesse dit seizoen een bedreiging vormen voor de traditionele top drie, Feyenoord, PSV en Ajax? De AS-redactie vroeg het aan enkele kenners.

“Bedreigen niet, maar we kunnen het de top drie wel heel lastig maken”, zegt Jan Snellenburg (foto rechts), lid van de raad van advies van Vitesse. “De enige die we aankunnen, is Feyenoord. Die ploeg zie ik als de zwakste van de drie traditionele topclubs. Ajax gaat echt nog wel wat kopen. Die zijn nog niet klaar. Een kampioenschap voor Vitesse zie ik niet gebeuren. Je moet dat wel nastreven, maar ik denk dat we over 34 wedstrijden net iets te weinig body hebben. In de breedte zijn we net niet sterk genoeg. Voor een club als Vitesse is het ook niet mogelijk om 22 gelijkwaardige spelers te hebben, zodat elke positie ook in kwalitatief opzicht dubbel bezet is. Ik verwacht dat Vitesse op de derde plaats eindigt.”

“Als Vitesse het niveau van de laatste wedstrijden tegen Basaksehir, Sparta Praag, Feijenoord en het eerste competitieduel met NAC vasthoudt en mogelijk verbetert, dan zou Vitesse wel eens kunnen verrassen en het de traditionele top drie moeilijk kunnen maken”, legt Willem Meijer (foto links), oud-voorzitter van VDZ en hartstochtelijk fan van Vitesse, uit. “Met het halen van ervaren spelers als Linssen, Matavz, Serero en Bruns heeft Vitesse ten opzichte van het vorige seizoen het vertrek van een aantal spelers ruimschoots gecompenseerd en zich zelfs aanzienlijk versterkt. Technisch directeur Mo Allach heeft in ieder geval kans gezien voor aanvang van het seizoen een prima selectie samen te stellen met op diverse posities een dubbele bezetting. Castaignos, Colkett, Van der Werff en Miazga zijn spelers die dicht tegen een basisplaats aanzitten en dus iedereen op scherp houden. Ik denk dat Vitesse als vierde eindigt.”

“Ik denk dat Vitesse tot op zekere hoogte een bedreiging kan vormen voor de top drie”, zegt Martin Laamers (foto rechts), die van 1986 tot 1996 295 competitiewedstrijden speelde voor de Arnhemse club. “Vitesse zal dit seizoen lang meedraaien, maar het is nog steeds een jong elftal en op het allerlaatste moment zal de ploeg toch niet tussen de top drie staan. Als alles meezit, zitten ze er wel heel dichtbij. Vitesse heeft ook goed ingekocht. Positief is dat het veel Nederlandse spelers zijn die bij hun vorige club ook nog tot de betere voetballers behoorden. Daarnaast heeft Vitesse veel scorend vermogen. Toch vind ik dat je Vitesse niet mag vergelijken met Feyenoord, Ajax en PSV. Het verleden leert dat, als er al een keer een andere club kampioen wordt, het een incident is. Het is nooit structureel. Dat Vitesse ook minimaal zes Europese wedstrijden moet spelen, is niet van belang. Conditioneel is deze generatie veel beter dan mijn generatie. Alles wordt ook gemeten. Vitesse wordt uiteindelijk vierde en voor die positie is FC Utrecht de grootste concurrent.”

 “Vitesse zal geen bedreiging zijn voor de traditionele top drie”, zegt Patrick Baltus (foto rechts), trainer van AZ 2000 en in een ver verleden prof bij de Arnhemse eredivisionist. “Vitesse heeft een talentvolle groep en ik denk dat de ploeg in de onderlinge duels zeker mee kan komen met de drie topclubs. Maar door een gebrek aan ervaring denk ik dat Vitesse de nodige punten verspeelt tegen ploegen waar eigenlijk van gewonnen zou moeten worden. Vitesse eindigt op de vierde of vijfde plaats.”

“Vitesse kan een bedreiging gaan vormen voor de top drie”, zegt Carel van der Velden (foto links), hoofdtrainer van SC Oranje en assistent-trainer van Jong RKC Waalwijk. “Belangrijk wordt of Vitesse, net als Feyenoord vorig seizoen, week in week uit constant is. De versterkingen blijken ook daadwerkelijk versterkingen te zijn. Dabo op rechtsback lijkt alsof hij er jaren rondloopt en een super fitte Büttner laat zien dat hij een geweldige linksback is die ook aanvallende kwaliteiten heeft. Op het middenveld is er keuze genoeg en aanvallend heeft Vitesse zich geweldig versterkt met Matavz, Linssen en Bruns. Zij hebben bij hun vorige clubs wekelijks laten zien een stap hogerop aan te kunnen. Castaignos heeft veel moves gemaakt de afgelopen jaren, maar is superfit teruggekomen en zal ook zijn waarde bewijzen. Ik hoop op een geweldig seizoen van Rashica, voordat hij een transfer maakt. In goeden doen is hij niet te houden voor de Nederlandse competitie. En met Kashia, de grote leider van het elftal, heeft Vitesse iemand die voorop gaat in de strijd. We gaan een geweldig seizoen met aanvallend voetbal tegemoet en Vitesse eindigt als tweede.”

Vitesse gaat de top drie dit seizoen niet bedreigen”, meent Dennis van Toor (foto rechts), de Arnhemse trainer in dienst van zaterdaghoofdklasser AZSV uit Aalten. “PSV en Ajax zullen zich voor 1 september nog gaan verstreken en ik dank dat de top drie de thuiswedstrijden toch gemakkelijker zal winnen dan dat wij dat doen. Ook met de europese wedstrijden er nog bij zal Vitesse zich niet bij de top drie kunnen scharen. Op het middenveld zou ik naast Serero nog een controleur in de selectie willen hebben. Ik denk dat Vitesse net niet breed genoeg is en met Matavz en Castaignos heeft Vitesse ok twee dezelfde type spitsen. Vitesse heeft de selectie al wel vroeg op orde en is dus veel beter voorbereid dan andere jaren. Toch verwacht ik dat Vitesse met ploegen als FC Utrecht en AZ moet strijden om de vierde plek. Meer zit er niet in.”

* Wil jij ook jouw mening geven over de kansen van Vitesse om de top drie te bedreigen, ga dan naar de Facebookpagina van ArnhemSport.nl (klik hier)

* Foto geheel boven: De spelers van Vitesse bedanken het [publiek na de 4-1 triomf in de openingswedstrijd tegen het Bredase NAC. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)