Kan SC Rheden ook tegen SML verrassen en wat kan RKHVV in de Betuwse derby tegen De Bataven?

3 november 2018 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de zevende speelronde afgewerkt. Her verrassend goed presterende SC Rheden gaat in de derde klasse C van het zondagvoetbal op bezoek bij SML. Pakt het hechte collectief van trainer Wilco Klop ook op het Arnhemse sportpark De Bakenberg de punten? En kan het matig gestarte RKHVV in de hoofdklasse A, waar de tiende speelronde op het programma staat, al zaterdagavond in de Betwuse derby tegen de Bataven weer eens een zege bijschrijven? De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.


Zaterdagvoetbal

Tweede klasse G
AVW ’66 – Unicum (14.30 uur)
AVW ’66 is in uitwedstrijden nog zonder zege (twee keer gelijk, eenmaal verloren), maar is op het eigen sportpark Hamerden nauwelijks te verslaan. De ploeg van trainer Wouter van der Ent (foto) won de drie gespeelde thuiswedstrijden probleemloos. Zo werd in de eerste ontmoeting de huidige koploper Woudenberg (15 punten uit 6 wedstrijden) met 5-1 verslagen. Door de matige resultaten in uitwedstrijden heeft AVW ’66 inmiddels een achterstand van 4 punten op de lijstaanvoerder.
Zaterdagmiddag komt Unicum naar Westervoort. De ploeg uit Lelystad heeft met 12 uit 4 een punt meer dan AVW ’66. Unicum lijkt in vorm, want de laatste twee duels werden beide met 5-1 gewonnen. Daarvoor ging Unicum wel uit onderuit bij FC Horst (3-1) en thuis tegen Woudenberg (1-4).
Voor AVW ’66 geen gemakkelijke opgave, maar het thuisvoordeel maakt de Westervoorters licht favoriet.
Prognose: 2-1.

Zondagvoetbal
Hoofdklasse A
RKHVV – De Bataven (zaterdag, 19.00 uur)
De Betuwse derby wordt, bijna traditioneel, op zaterdagavond gespeeld. RKHVV begint , met 7 punten uit 9 duels, als de nummer voorlaatst aan de krachtmeting met de aartsrivaal. Dat betekent extra druk voor de Huissense ploeg van trainer Ben Gerritsen (69), die na het ontslag van Bram Braam de taken eind oktober overnam van interim Julian Vlietstra, die nu weer als assistent fungeert. Verlies van RKHVV houdt in dat ook De Bataven (12 uit 9) uit het zicht verdwenen is.
Na de 1-0 zege bij concurrent Fortuna W ( 8 uit 9) verloor RHHVV thuis van Achilles 1894 (2-3) en uit bij SDO (2-0). Winst is dus bijna vereist voor de Huissense ploeg om niet verder in problemen te geraken. Of daarrvoor voldoende kwaliteit in de ploeg zit, zal moeten blijken. Maar in de Betuwse derby is alles mogelijk, dat heeft de historie geleerd.
Prognose: 1-1.
* Foto: Spelmoment uit een eerdere editie van RKHVV – De Bataven (Foto: Nico Kooij)

Derde klasse C
SML – Rheden (14.00 uur)
De resultaten van SC Rheden zijn uitstekend. De ploeg van trainer Wilco Klop verrast met een vijfde plaats (10 punten uit 5 duels) en heeft het restant van het gestaakte duel bij Pax (0-0 na 30 minuten) nog te goed. Na het vertrek in de zomer van een aantal basisspelers is dat een prima prestatie.
Trainer Wilco Klop blaast ondanks de  goede resultaten niet hoog van de toren. ‘we blijven realistisch, maar winnen geeft wel extra power’, zei de coach na de 3-2 zege van afgelopen zondag tegen Vios B.
Tegenstander SML is de Rhedenaren voetbaltechnisch veruit de baas, maar dat is nog geen garantie voor succes. De ploeg van trainer Roberto Straal (foto) tiende met 6 uit 5, komt maar moeizaam tot scoren en wisselt goede met slechte resultaten af. Bovendien kan in deze klasse bijna iedereen van elkaar winnen. Rheden won van VVO, VVO won van SML en SML won weer van VDZ. Maar zondag zal het surplus aan voetballend vermogen toch de doorslag geven in het voordeel van SML.
Prognose: 1-0. 

Derde klasse D
Eldenia – Germania (14.00 uur)
Eldenia kent niet de competitiestart die het zich had gewenst. De ploeg van trainer Erwin Koen bezet de dertiende en voorlaatste plaats met 6 punten uit 5 wedstrijden. Dat is duidelijk beneden de stand van Eldenia, dat snel uit de onderste regionen hoopt weg te komen. Dat is zeker mogelijk, want het verschil met de nummer zes Rood Wit bedraagt slechts 3 punten.
Zondag komt germania naar Elden. De Groesbeekse ploeg, voormalig hoofdklasser en afgelopen seizoen gedegradeerd uit de twee klasse, staat met 11 uit 6 op een vierde plek. Opmerkelijk is het doelgemiddelde van Germania: 6-3. Dat duidt op een ijzersterke defensie en weinig scorend vermogen. Germania hield al in vier wedstrijden de nul. Kortom een gevaarlijke tegenstander die aan één doelpunt genoeg kan hebben voor de overwinning. Voor Eldenia een uitdaging!
Prognose: 1-1.

Vierde klasse D
DVV – Westervoort (14.00 uur)
DVV tegen Westervoort is van oudsher een beladen wedstrijd en zondag ook nog eens een echte topper. het is de nummer twee (DVV, 14 uit 6) tegen de nummer drie (Westervoort, 13 uit 6). DVV, dit seizoen onder leiding van trainer Ron Olyslager, is in 4D nog de enige ongeslagen ploeg.
Westervoort presteert opvallend goed en verloor alleen de topper bij Jonge Kracht (3-2). een domper was wel het gelijkspel op 21 oktober bij RKPSC (1-1). Voor de ploeg uit Pannerden was dat het enige tot nu toe behaalde punt.
Van onderschatting zal in het duel met DVV geen sprake zijn. Niettemin is de Duivense ploeg licht favoriet.
Prognose: 2-1.

Klik hier voor het voetbalprogramma