Kan SC Rheden directe degradatie afwenden?

14 mei 2017 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal staat dit weekeinde de laatste speelronde op het programma. Voor RKHVV, SC Rheden, SML en Eendracht zijn de belangen zondag groot. Kan SC Rheden directe degradatie afwenden? En pakt SML alsnog de titel? De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.

Zondagvoetbal
Hoofdklasse A
RKHVV – MSC (14.00 uur)
RKHVV heeft zichzelf afgelopen zondag door een 3-0 nederlaag bij Heerenveen in een lastige positie gemanoeuvreerd. De Huissense ploeg moet de thuiswedstrijd tegen MSC winnen om zeker te zijn van nog een jaar hoofdklassevoetbal. Bij een gelijkspel of verlies is RKHVV afhankelijk van de resultaten van de concurrenten.
“We hebben onszelf in deze positie gebracht, dus we moeten het maar laten zien”, zei trainer Frans Koenen (foto) van RKHVV dinsdag na de door RKHVV met 8-0 gewonnen wedstrijd tegen Elsweide in de kwartfinale van het toernooi om de Arnhem Cup.
RKHVV staat met 36 punten uit 29 duels nog net op de veilige twaalfde plek, maar een misstap tegen MSC (ook 36 punten) kan al grote gevolgen hebben. Heerenveen (35 punten), Alverna (33) en Hoogland (33) strijden ook nog volop tegen degradatie. Dieze West, dat volgend seizoen naar het zaterdagvoetbal gaat, is met 6 punten al gedegradeerd. Daar komt nog één ploeg bij. Twee ploegen gaan de nacompetitie in. Met ook hoogland – Heerenveen op het programma staat de hoofdklasse A een spannende slotronde te wachten.
Prognose: 2-1.

Tweede klasse I
Leones – SC Rheden (14.00 uur)
Nederlagen in de laatste twee duels hebben SC Rheden (20 uit 23, doelsaldo min 23) in grote problemen gebracht. De equipe van trainer Peter Jansen (foto) moet winnen bij Leones om zeker te zijn dat het niet rechtstreeks degradeert. Bij verlies kan Rood Wit (18 uit 23, min 14), de nummer dertien en laatste, over SC Rheden heen gaan. Ook WAVV (22 uit 23, plus 3), SDOUC (22 uit 23, min 29) en OBW (20 uit 23, min 19) zijn nog in gevaar. SDOUC en OBW treffen elkaar in Ulft.
Uit dit rijtje komt één rechtstreekse degradant en twee ploegen die zich via de nacompetitie moeten handhaven.
SC Rheden treedt in Beneden-Leeuwen ook nog eens gehavend aan. Ptrick d’Hulst, Timmo Hoekstra en Kai Dorland zijn geschorst. Niettemin moet er tegen Leones, dat zich al heeft geplaatst voor de nacompetitie om promotie, een punt mogelijk zijn. In dat geval sleept SC Rheden er in ieder geval een beslissingswedstrijd uit.
Prognose: 1-1.

Derde klasse C
VDZ – DVV (14.00 uur)
Voor VDZ staat er in dit duel helemaal niets meer op het spel. Zelfs een plek in de nacompetitie zat er dit seizoen niet in voor de getalenteerde ploeg van trainer Mohassin Al Mohsinawi. De Arnhemmers kunnen zich zondag daarom volledig richten op het afscheid van Martijn van Gessel. De aanvaller (34) zet als eerste elftalspeler een punt achter zijn fraaie carrière.
Voor DVV zijn de belangen groot. De Duivense ploeg hoopt door een zege bij VDZ de nacompetitie nog te ontlopen. Voorwaarde uis dan ook dat Groessen verliest bij Dinxperlo.
Prognose: 1-1.

Derde klasse D
SML – Millingen (14.00 uur)
Na een hele slechte reeks, met slechts 1 punt uit vijf wedstrijden, leek SML uitgeschakeld voor de titel. Twee misstappen van koploper Union brachten de ploeg van trainer Roberto Straal echter plotseling terug in de race om de titel.
Op de laatste speeldag begint Union (51 uit 23) met een punt voorspong op SML aan de thuiswedstrijd tegen Vianen Vooruit. SML won de laatste drie duels en zeker de overwinning van afgelopen zondag bij Dio ’30 heeft de Arnhemse formatie vertrouwen gegeven. Bij een zege op Millingen, de nummer negen met 29 uit 23, kan misschien toch nog de kampioensvlag worden gehesen. SML is in ieder geval al zeker van een plek in de nacompetitie om promotie.
Prognose: 3-0.

Vierde klasse F
Eendracht – OSC (14.00 uur)
Winnen van OSC en hopen dat kampioen HAVO in het Betuwse onderonsje met SDOO zijn sportieve plicht vervult. Alleen in dat geval ontsnapt de ploeg van trainer Marlon Keizer aan rechtstreekse degradatie.
Eendracht staat voorlaatste met 20 punten uit 25 duels en dat zijn er twee minder dan SDOO. Een nadeel voor Eendracht is ook nog dat OSC, de nummer tien op de ranglijst met 25 uit 25, de punten nodig heeft om Elistha (ook 25 uit 25) voor te blijven. Wordt OSC nog gepasseerd, dan speelt de ploeg uit Oosterhout in de nacompetitie tegen degradatie. Kortom, voor Eendracht wordt het een lastige klus.
Prognose: 2-2.