Kampioen Rheko kan geluk niet op

12 juni 2024 | Van onze AS-redactie

De korfballers van Rheko zijn zaterdag kampioen geworden in de derde klasse (05) van de veldcompetitie. Degradeerde de Rhedense ploeg in oktober van 2023 tijdens de najaarscompetitie nog puntloos uit de tweede klasse, in hetzelfde seizoen is de ploeg onder leiding van coach Jorik Peelen in de voorjaarscompetitie al weer teruggekeerd op het oude niveau. Dat gebeurde na een spectaculaire zege bij directe concurrent Kesteren: 13-14.

De titel van Rheko mag gerust een mirakel worden genoemd. Na vier van de zes te spelen duels was de achterstand op Kesteren nog 4 punten. Door het verlies van Kesteren bij Regio ’72 (13-10) op 1 juni en de eigen winst op SkunK (21-15) had Rheko de titelkansen op de laatste speeldag weer in eigen hand. Een zege bij Kesteren was daarvoor voldoende.

Dat laatste gebeurde, maar pas in de slotfase trokken de Rhedenaren het duel naar zich toe. Rheko kwam met 7-3 achter en na een ruststand van 7-5 liep de achterstand na de pauze opnieuw op tot 9-6. Rheko herpakte zich en boog in de laatste vijf minuten een 12-11 achterstand om in een 12-14 voorsprong. De dertiende treffer van Kesteren deed er niet meer toe.

“Opvallend genoeg dacht Kesteren dat het toch kampioen was, maar wij hebben iemand in de vereniging die het allemaal tot in de puntjes had uitgezocht. Dus wij wisten zeker dat wij de kampioen waren”, zei Peelen. “Toch waren alle ogen na afloop van de wedstrijd op de scheidsrechter gericht. Nadat hij de stand bij de bond had ingevoerd, rolde ook de eindstand eruit en was ook Kesteren overtuigd dat wij de kampioen waren.”

Rheko had de thuiswedstrijd tegen Kesteren verloren (10-11) en nu dus met één doelpunt verschil gewonnen. Bij gelijke stand, beide ploegen hadden 8 punten, telt het onderlinge resultaat, maar dat was in dit geval dus ook gelijk. Doorslaggevend was nu het aantal gescoorde doelpunten in de competitie en dat was in het voordeel van Rheko: 90 om 76.

De titel kwam voor Rheko op een goed moment. Peelen: “Na ook de degradatie in de zaal uit de tweede klasse komt dit kampioenschap als geroepen. Voor het gevoel in de groep is dat belangrijk. Enkele spelers gaven eerder aan niet meer zo gemotiveerd te zijn en toen hebben we meteen wat wisselingen doorgevoerd. Spelers erin die ook volgend seizoen actief zijn. Deze groep heeft veerkracht getoond.”

Voor Peelen, die met zijn ploeg dinsdagavond in het eigen clubhuis het kampioenschap vierde, was het een mooi afscheid van de hoofdmacht van Rheko. Wim Jansen staat komend seizoen als trainer-coach aan het roer bij de Rhedense club. De 60-jarige Arnhemmer, met een verleden bij EKCA en Oost-Arnhem, was dit seizoen trainer van eersteklasser Nova uit Bilthoven. “Dit kampioenschap is ook mooi voor Wim”, zei Peelen. ,,Hij kan nu op een goed niveau instappen. Ik blijf als rechterhand van Wim ook actief.”

In het duel met Kesteren kwamen de doelpunten van Julia Beumer 5, Gertjan van de Kracht 3, Julia Jurriens 3, Eloy Lischer 2, Sander Kruidhof 1. Wegens ziekte ontbrak Femke van Duren in de kampioenswedstrijd.

* De foto ’s van het kampioensteam van Rheko zijn gemaakt door Fenneke Visscher.