‘Juniors’ gaan voor vijfde plek op WK

26 juli 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Handballer Dario Polman speelt zaterdag op het WK U21 met Jong Oranje om de vijfde plaats tegen de winnaar van het duel Zwitserland – Brazilië. In de strijd om de vijfde tot en met de achtste plek versloegen de ‘Juniors’ vrijdagmiddag Egypte met  30-29.

Jong Oranje startte in de Olympische Hal van Sarajevo uitstekend. De ploeg van de bondscoaches Joop Fiege en Gino Smits nam een 2-0 voorsprong, maar moest het initiatief daarna aan Egypte laten. Halverwege de eerste helft leidde Egypte met 7-5 en dat verschil stond ook na 20 minuten nog op het bord: 9-7.
In de laatste tien minuten van de eerste helft kende Jong Oranje een sterke fase. De defensie stond als een huis en na enkele fraaie Nederlandse doelpunten waren de rollen bij rust omgekeerd: 13-10 voor Jong Oranje.
Tijdens de pauze had een ‘peptalk’ in de Egyptische kleedkamer gewerkt, want in rap tempo zorgden de Egyptenaren er voor dat het duel weer in balans was: 14-14.
Dat evenwicht bleef lange tijd gehandhaafd. Tot en met 22-22 (19e minuut) stond er vanaf 14-14 achtmaal een gelijke stand op het bord. In de 20e minuut scoorden de Egyptenaren twee keer achter elkaar (24-22), waardoor Jong Oranje in de achtervolging moest.
Bij 25-23 in het voordeel van Egypte benutte Dario Polman een strafworp (25-24), maar ook Egypte mocht daarna vanaf zeven meter aanleggen. De bal ging tegen de lat, maar bij de rebound maakte de Nederlandse defensie opnieuw een overtreding. Die tweede strafworp werd echter door de Nederlandse doelman Luuk Hoiting gestopt.
In een bloedstollende slotfase stond Egpte telkens één treffer voor, maar Jong Oranje liet daar steeds de gelijkmaker op volgen. Bij 27-27 vroeg Egypte met nog 58 seconden op de klok een time-out. De Egyptenaren konden hun balbezit daarna echter niet in een doelpunt omzetten. Luuk Hoiting redde bij de doelpoging.   
Met nog 31 seconden te gaan en balbezit voor Jong Oranje vroeg bondscoach Joop Fiege om een time-out. De Nederlandse ploeg speelde het daarna uitstekend uit en luttele seconden voor tijd scoorde Jorn Smits de winnende treffer: 28-27.
Zaterdag speelt Jong Oranje om 21.00 uur tegen de winnaar van Zwiteserland – Brazilië om de vijfde plaats.

Doelpunten Nederland: Tommie Falke 6, Dario Polman 5, Jorn Smits 5, Samir Benghanem 3, Ivo Steins 2, Nick de Kuyper 2, Tim Krijntjes 1, Joris Baart 1, Luc Steins 1, Sonni de Jonge 1, Jeroen van den Beucken 1.