Jubelend Nuovo zoekt versterking

24 april 2024 | Van onze AS-redactie

“Het was onze doelstelling, maar dat het ook gelukt is, is hartstikke mooi.” Regina Politiek, volleybalster van Nuovo, kon net als haar ploeggenoten haar geluk niet op. De Doorwerthse ploeg eindigde zaterdag in sportcentrum Arcus in Wijchen in de driekamp met Voorwaarts Twello en het zesde team van Dynamo Apeldoorn als eerste en promoveert naar de de derde divisie.

Nuovo keert zo na een jarenlange afwezigheid weer teug op het oude niveau. En vooraf waren er toch wat twijfels. “Want wij hadden maar acht speelsters en de andere ploegen twaalf”, vertelde Politiek die verwacht dat Nuovo op het niveau van de derde divisie kan meekomen. “Daarom zijn die promotie-/degradatiewedstrijden een prima graadmeter. Als je die wint, weet je dat je goed genoeg bent.”

Volgens Politiek blijft de ploeg vrijwel intact. “Alleen Esmer Jongedijk stopt. Dat is jammer, want zij is onze spelverdeelster en die hebben we verder niet in ons midden. De club is dus op zoek naar een goede vervanger en er is ruimte voor meer nieuwe speelsters.”

Nuovo nam het zaterdag op tegen het onderaan in de derde divisie geëindigde Voorwaarts uit Twello en het zesde team van Dynamo Apeldoorn, dat op de vierde plaats was geëindigd in de andere promotieklasse. De vrouwen uit Doorwerth versloegen in de eerste wedstrijd door twee sterk gespeelde sets Voorwaarts met 2-0. Al had het in de eerste set ook anders af kunnen lopen: 26-24 winst. De tweede set ging iets gemakkelijker: 25-20.
Nuovo moest vervolgens meteen aantreden tegen Dynamo Apeldoorn 6 en kon het goede spel van de eerste wedstrijd doortrekken. De eerste set won Nuovo met 25-16, maar de tweede ging verloren: 16-25. In de tiebreak was Nuovo de sterkste (15-9) en mochten ze de felicitaties van de meegereisde supporters in ontvangst nemen. Een ijzersterke eindsprint aan het einde van het seizoen werd zo op sterke wijze terecht met een promotie bekroond. De Doorwerthse volleybalvereniging beleeft met de promotie van zowel de mannen als de vrouwen naar de derde divisie een prachtig  volleybaljaar.

LIVO laat het op beslissende moment afweten

Hoe anders verliep het bij de vrouwen van het Westervoortse/Duivense LIVO tijdens hun promotiewedstrijden voor een plaats in de tweede divisie. Ze konden de verwachtingen als favoriet voor promotie niet waarmaken. Ofschoon de vrouwen ietwat verzwakt moesten aantreden – één van de sterkhouders is met zwangerschapsverlof – had de ploeg er toch meer van verwacht.

De vrouwen van trainer Luuk van den Borden moesten eveneens in Wijchen aantreden. Dynamo Apeldoorn 5, de nummer vier uit de andere derde divisie en Gemini Borculo, nummer laatst uit de tweede divisie waren de tegenstanders. Tegen Dynamo, dat met wat aanvulling vanuit andere verenigingsteams aantrad, was men kansloos. In beide sets kwamen de vrouwen niet boven de 15 punten: 14-25, 12-25.

Omdat ook de nummer twee als ‘winnaar’ uit de bus zou komen was een overwinning op het vooraf zwakker ingeschatte Kerkemeijer Gemini genoeg om alsnog te promoveren. Het begin was veelbelovend. LIVO won de eerste set met 25-19. Tot het midden van de tweede set ging alles crescendo. Blijkbaar zorgde de wetenschap dat het winnen van de set voldoende was voor extra druk. Gemini kreeg de geest en trok de tweede en de daaropvolgende en dus beslissende set naar zich toe: 19-25, 10-15. Ongeloof bij Gemini en ongeloof bij LIVO. Laten we zeggen dat dit het mooie in de sport is. Zo werd een prachtig seizoen voor LIVO in mineur afgesloten.

Succesvol jaar

Terugkijkend op de resultaten van onze regionale verenigingen, mogen we best van een succesvol jaar spreken. De mannen en vrouwen van Nuovo promoveren naar de derde divisie. De vrouwen van Labyellov promoveren naar de promotieklasse. De mannen van Labyellov spelen nog voor promotie naar de promotieklasse. Mochten teams in de derde of tweede divisie doorschuiven dan zou het kunnen zijn dat ze zelfs geen wedstrijden om een plaatsje hoeven te spelen.

Ook de mannen van Livo zitten nog in de wachtkamer. In hun poule is niet om promotie of degradatie gespeeld. Teams mogen of willen niet promoveren. Mocht er tijdens de indeling voor de tweede divisie teams alsnog wegvallen, dan is de kans groot dat het team in aanmerking komt voor een opvulplaats. Bij LIVO wordt volop aan de opvolging richting de topteams gewerkt. Er is een grote aanwas van jeugdleden. De vrouwen zullen zich komend jaar aan de top van de ranglijst in de derde divisie nestelen. Visie en beleid binnen de vereniging staan daar garant voor.

Positieve ontwikkelingen bij Aetos

Kijken we naar het Arnhemse Aetos, dan zijn de resultaten van de mannen en vrouwen wat tegenvallend. Maar de ontwikkelingen op verenigingsniveau mogen positief genoemd worden. Een enorme aanwas van jeugdleden en een Nederlands kampioenschap bij de jongens. Het werken op breedte- en topniveau bij de jeugd werpt al voorzichtig vruchten af. Binnen de vereniging mag er het komend jaar al iets meer naar het bovenste deel van de ranglijst gekeken worden.

* Tekst: Marinus Wouterse