Josje Zwartkruis snelt over het ijs

20 januari 2013 | Van onze AS-redactie

Josje Zwartkruis (foto) is zaterdag in Ede gewestelijk kampioen langebaan (Gelderland en Flevoland) geworden bij de meisjes junioren B. De 16-jarige Arnhemse bleef haar concurrenten over twee afstanden (500 en 1500 meter) ver voor.

Met tijden van 50,44 (500 meter) en 2.31,81 (1500 meter) was Josje Zwartkruis, lid van de Nijmeegse Schaatsvereniging, de snelste dame op het natuurijs in Ede. Haar puntentotaal (101.043) over de twee afstanden was ook beter dan de snelste senioren en junioren A.
Komende woensdag staat voor Josje Zwartkruis het Nederlands kampioenschap kortebaan op natuurijs op het programma. Zij zal dan de strijd aanbinden met de snelste sprintsters (meisjes junioren B1 en B2) op het natuurijs van de Heerenveense IJsvereniging de Volharding in Oudeschoot.
Opvallend was zaterdag in Ede ook de prestatie van Lisanne Bugter uit Elden (junior C1), die in haar categorie over 500 en 1000 meter de tweede plaats voor zich opeiste met een verschil van 0,145 met Annelinde Kortlever, de nummer één bij de junioren C.
Bij de mannen (senioren) ging de overwinning naar Dennis Huizinga, lid van Schaatsvereniging Sportief Oost-Nederland. De Arnhemmer, die een aantal jaren het wedstrijdschaatsen voor gezien had gehouden, maar dit jaar zijn actieve schaatscarrière weer heeft opgepakt, troefde met een miniem verschil Sam van Damme uit de selectie van het Gewest Gelderland af.
Bij de masters (40+) legde Frans Bugter uit Elden beslag op de vierde plaats. De Eldenaar reed de 500 meter in 46.99. Dat leverde op die afstand een derde plek op. Op de 1500 meter eindigde Bugter in een tijd van 2.30,13 als zevende.
In totaal stonden in Ede in de verschillende categorieën 82 wedstrijdrijders aan de start. Na een aantal nachten waarin het kwik aanzienlijk minder laag daalde dan verwacht werd, was het even spannend of het GWK langebaan van het Gewest Gelderland doorgang kon vinden. Met man en macht was er van vrijdag- op zaterdagnacht nog gewerkt om de baan wedstrijdklaar te krijgen. De inspanningen waren niet voor niets geweest, want op zaterdagochtend lag de baan er echter fantastisch bij. Van heinde en verre hadden rijders en rijdsters zich gemeld.

Klik hier voor uitslagen