Jasper Bugter wint ’thuiswedstrijd’

15 juni 2014 | Van onze AS-redactie

Jasper Bugter (foto) heeft zondag de Ronde van Elden op zijn naam geschreven. De 19-jarige Eldense wielrenner versloeg in de sprint Melvin van Zijl uit Harderwijk. Voor Bugter, dit seizoen rijdend bij de beloften, was het de eerste zege van het seizoen.

 

Winnen in je eigen woonplaats. Dat zijn de mooiste zeges. Jasper Bugter was er ook maar wat blij mee. “Drie weken geleden heb ik mijn VWO-examen gedaan en tot die tijd ging het nog niet zo goed”, vertelde Bugter na zijn zege. “Ik was toch druk met school. Maar daarna is het steeds een stuk beter gegaan en dan is een overwinning in de ronde van Elden natuurlijk geweldig.”
Bugter liet al vroeg in de koers zien geen genoegen te nemen met een bijrol in zijn woonplaats. Nadat een groep van vier man, met daarbij Thom van Dulmen uit Didam, al snel in de wedstrijd was weggereden uit het peloton, kwam ook Bugter in actie. “Ik heb me toen even wat terug laten zakken en toen van achteruit op volle snelheid weer erlangs. Ik wilde in mijn eentje naar die kopgroep rijden en dat lukte.”
De 19-jarige renner uit Elden had daar niet meer dan een halve ronde voor nodig. Maar eenmaal bij de kopgroep bleek de samenwerking niet al te best. Bugter: “Twee van de vijf konden niet heel goed meekomen. De voorsprong werd daarom nooit meer dan twintig seconden en het draaide niet.”
Het gevolg was dat later een groep van zeven renners kon aansluiten. Maar ook in deze groep bleek de samenwerking ver te zoeken. Lang niet iedereen verrichtte kopwerk. Uiteindelijk reden twee renners weg, met daarbij opnieuw Thom van Dulmen. Ook dit keer slaagde Bugter erin wat later weer aan te sluiten. Dat lukte ook Melvin van Zijl uit Harderwijk, waardoor vier koplopers de koers bepaalden.
“Het werd uiteindelijk een sprint en die won ik gemakkelijk”, zei een blije Bugter. “Mijn eerste zege bij de beloften. En dat in een thuiswedstrijd. Echt heel mooi.”
Komend weekeinde rijdt Bugter, lid van het Croford Cycling Team, in Frankrijk. Op zaterdag en zondag doet de Eldenaar mee aan een ééndagskoers. Een week later is Bugter van de partij tijdens het Nederlands kampioenschap in Ootmarsum.

Uitslag Ronde van Elden, 80 kilomter (amateurs/elite/beloften)
1. Jasper Bugter (Arnhem)
2. Melvin van Zijl (Harderwijk)
3. Edwin Wieling (Twello)
4. Thom van Dulmen (Didam)
5. Marcel Alma (Harskamp)

* Foto homepage: Jasper Bugter gaat juichend over de streep. In de jurywagen juicht vader Frans Bugter al even hard mee.
* Voor meer foto’s van de Ronde van Elden, zie www.joszwaan.nl (klik hier)


Jasper Bugter (links) tijdens de Ronde van Elden. (Foto: Jos Zwaan)