Ingekorte competitie in lager korfbal

12 februari 2022 | Van onze AS-redactie

De korfballers van tweedeklasser Rheko en van de derdeklassers EKCA en DKOD hebben de competitie hervat. In gewijzigde vorm, want het KNKV heeft alle oorspronkelijke poules van acht ploegen gesplitst in twee poules van vier. Daarin wordt een hele competitie met zes speelrondes afgewerkt. De nummers één en twee van beide poules spelen een kruisfinale. De winnaars promoveren.

In alle tweede klassen geldt dat ook voor de zes beste verliezers, in de derde klasse voor de zeven beste verliezers. In beide gevallen op basis van de eindstand in de poule. In de tweede klasse spelen de nummers vier van de eindstand een beslissingswedstrijd om handhaving. De winnaar blijft tweedeklasser, de verliezer degradeert naar de derde klasse. Met ingang van het seizoen 2022-2023 worden de derde en vierde klasse samengevoegd, zodat er geen degradatie uit de derde klasse plaatsheeft.

De regionale ploegen presteerden wisselend. In klasse 2Da liet Rheko zich verrassen bij DWS en verloor met 11-7. In 3Da verging het DKOD al niet veel beter. In Renkum was NKV te sterk: 17-24. In de eigen sporthal Elderveld pakte EKCA in 3Db wel de winst tegen het Helmondse Ready ’60: 16-13. Een overzicht.

TWEEDE KLASSE Da
DWS – Rheko 11-7 (5-6).

Coach André van de Haar (foto) van Rheko zag dat zijn ploeg maar moeizaam tot scoren kwam. De bezoekers verdedigden echter prima en konden daardoor toch een voorsprong nemen: “We waren de bovenliggende partij”, oordeelde Van de Haar, die Jarno Hoogendoorn de rest van het seizoen moet missen in verband met een stage in het buitenland.

Rheko liet DWS voor rust nog wel dichterbij komen (5-6). Na de gelijkmaker van de thuisploeg zette Eloy Lischer Rheko vijf minuten na de hervatting nog een keer op voorsprong (6-7), maar dat bleek het laatste wapenfeit van de Rhedense ploeg. “Als je niet scoort, kun je ook geen wedstrijd winnen”, zei Van de Haar. “We hadden een totale offday.”
Doelpunten Rheko: Eloy Lischer 2, Tamara Christiaanse 2, Thomas Ottevanger 1, Maarten van den Berg 1, Paula Jurriens 1.

DERDE KLASSE Da
DKOD – NKV 17-24 (10-13).

“Ik had mijn ploeg te veel verdedigende taken meegegeven. Mogelijk dat ze in de aanval daardoor niet vrij speelden en we al snel tegen een 2-8 achterstand aankeken”, zei DKOD-coach Jaap Jochems, die daarmee ook kritisch naar zichzelf keek.

Om het tij te keren stapte Jochems bij 3-8 zelf in het veld en die wissel had effect. DKOD kwam terug tot 7-9, maar bij rust was het verschil toch weer drie goals: 10-13. Na de hervatting kon DKOD die achterstand niet meer goedmaken. Bij 16-20 liepen de bezoekers verder uit en was het duel beslist.
Doelpunten DKOD: Niels Vedder 5, Jaap Jochems 4, Derkjan Hooijer 2, Dinant Lagerweij 2, Eva van den Berg 1, Anne Vingerling 1.

DERDE KLASSE Db
EKCA – Ready ’60 16-13 (6-5).

Met een ‘goede werklust’ legde EKCA de basis voor de zege op Ready ’60. “Daarmee konden we de tegenstander onder de duim houden”, zei coach Artrhur Lindeboom van EKCA. “In de afronding hadden we de pech dat er veel balletjes uitrolden en we qua score niet konden doordrukken.”

Na de pauze was er een hoofdrol weggelegd voor Erik Tangerink. “Aanvallend konden we hem uitspelen en met een ongekend hoog schotpercentage maakte hij acht doelpunten.”
Doelpunten EKCA: Erik Tangerink 8, Laurent Rothuizen 3, Femma Kuindersma 2, Julia Klein 2, Hidde Hoegen 1.

UITSLAGEN EN PROGRAMMA
TWEEDE KLASSE Da
Eerste speelronde
Zaterdag 5 februari

DWS – Rheko 11-7
Devinco – Telstar 15-29
Programma
Tweede speelronde

Zaterdag 12 februari
Rheko – Devinco (14.40 uur, sporthal De Hangmat, Rheden)
Telstar – DWS

DERDE KLASSE Da
Eerste speelronde
Zaterdag 5 februari

Keizer Karel – PSV 15-22
DKOD – NKV 17-24
Programma
Tweede speelronde
Zaterdag 5 februari

PSV – DKOD afgelast
NKV – Keizer Karel
Donderdag 17 februari
PSV – DKOD (21.00 uur)

Derde klasse Db
Eerste speelronde
Zaterdag 5 februari

OJC ’98 – Atilla 11-18
EKCA – Ready ’60 16-13
Programma
Tweede speelronde

Ready ’60 – OJC ’98
Atilla – EKCA (16.10 uur)