‘Indonesië, here I come’

1 maart 2011 | Van onze AS-redactie

‘Indonesië, here I come’. Deze triomfantelijke woorden gooide Jhon van Beukering dinsdagmiddag op zijn facebook. De spits van Feyenoord vertrekt per direct naar de Indonesische club Pelita Jaya, dat derde staat in de hoogste divisie. Feyenoord verleent alle medewerking.

Van Beukering heeft bij de Rotterdamse club een contract tot het einde van dit seizoen, met een optie voor nog een seizoen. Feyenoord gaat daar soepel mee om: de club zit weer goed in de spitsen. Van Beukering: “Ik zou waarschijnlijk weinig speelminuten krijgen. Ze gunnen mij deze kans, en dat vind ik grote klasse. Als Indonesië onverhoopt tóch niet doorgaat, mag ik meteen terug naar Feyenoord.”
Van Beukering heeft inmiddels een contract voor drie seizoenen getekend voor de club uit Purwakarta op West-Java. Hij en zijn zaakwaarnemer Edwin Olde Riekerink van de spelersvakbond VVCS wachten nog op enkele verplichtingen waaraan Pelita moet voldoen, volgens Van Beukering een formaliteit. Op 5 maart begint de tweede helft van het Indonesische voetbalseizoen. Of de Arnhemmer dat kan meemaken is nog even onzeker.
Voor Jhon van Beukering is het Indonesië-verhaal eigenlijk nooit afgelopen nadat het eerste avontuur afketste in verband met paspoortproblemen. Hij was uitgenodigd voor het Indonesische nationale elftal, maar mocht van de FIFA niet spelen omdat hij geen Indonesisch paspoort had. Van Beukering keerde teleurgesteld terug naar Nederland, maar daarmee was de zaak niet afgedaan. Zijn broer Dennis, tevens trainer van FC Presikhaaf, hield steeds contact met Indonesische voetbalbonzen en vernam dat clubs belangstelling toonden.
Daar rolde uiteindelijk Pelita Jaya uit. Dennis van Beukering: “En op de achtergrond speelt het nationale elftal nog steeds een rol, ze willen hem ook daarvoor weer hebben als spits. Als Jhon eenmaal in Indonesië is, dan heeft hij tijd genoeg om dat hele paspoort-proces af te ronden. Het is voor hem een fantastische kans. In Nederland wordt het voor hem toch steeds moeilijker, hij is soms flink de grond ingeboord. Terwijl hij toch qua leeftijd in de beste jaren van zijn carrière zit. Daarom komt dit als geroepen. Indonesië  timmert enorm aan de weg, er gaan daar grote dingen gebeuren. Wat wil je, het land heeft 250 miljoen inwoners, alleen Djakarta heeft al evenveel inwoners als heel Nederland.”

Voor Jhon van Beukering, die Indonesische roots heeft (zijn grootouders en zijn moeder komen ervandaan), gaat dus toch een droom in vervulling. “Het is mijn eerste buitenlandse avontuur. Ik vind het prachtig. Mijn vriendin is al met een cursus Indonesische taal bezig. Eerst ga ik alleen, dan bekijk ik wel hoe het verder gaat, ik laat het maar rustig op me afkomen.” Het feit dat hij in Nederland stevige kritiek ondervond, heeft geen rol gespeeld, zegt Van Beukering: “Daar maak ik me niet druk om.”
Van Beukering is niet de enige Nederlander bij Pelita Jaya. Ook Diego Michiels van Go Ahead Eagles gaat er spelen. De 20-jarige verdediger tekende onlangs eveneens een contract voor drie seizoenen bij de club, die in 1996 de legendarische Argentijnse spits Mario Kempes als trainer had.