‘Iedereen wil de finale fluiten’

6 juni 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Het kan twintig jaar zijn, maar ook een paar jaar meer. Precies weet hij het niet. Bertus Kersten stelt al heel lang de scheidsrechters aan in het toernooi om de Arnhem Cup. En nog altijd met veel plezier. “Die finale wil iedereen heel graag fluiten.”

Wie fluit de finale? Die vraag krijgt Kersten bij elke wedstrijd vanaf de kwartfinale gesteld. “Het is gissen en vissen. Want die finale wil iedereen heel graag fluiten”, zegt Kersten. “Jaarlijks komt er ook wel een lobby op gang. ‘Wie heeft er steekpenningen betaald?’, is een vaak gehoorde opmerking. Het geeft aan dat het leeft.”
In de bestuurskamer van Eendracht laat Kersten zich vanaf de kwartfinale na afloop van de wedstrijden om de Arnhem Cup nooit uit de tent lokken. “Ik houd de naam van de scheidsrechter die de finale fluit altijd voor me”, vertelt de Rhedenaar. “Natuurlijk hanteer ik enkele criteria. Welke ploegen staan in de finale? Op wie heb ik het meeste terug kunnen vallen bij afzeggingen? En scheidsrechters die al in de halve finale hebben gefloten, geef ik niet de finale. Dat zit te kort op elkaar. Er kan dan wat oud zeer zitten. Daarom is het niet goed om een scheidsrechter twee keer achtereen dezelfde ploeg te laten fluiten.”

Zondag is Eric Huisman de arbiter van dienst bij de Arnhem Cupfinale tussen Spero en Duno. Kersten: “Eric heeft dat verdiend. Beide ploegen spelen ook in een klasse waarin Eric normaal fluit. Dat laatste weeg ik mee. Ik heb het Eric na de laatste halve finale verteld. Hij was er heel blij mee.”
De aanstelling van arbiters in de eerste ronde is vaak een hele klus, legt Kersten uit. “Al valt het de laatste paar jaar mee, omdat er meer aanwas is. Maar in het verleden was ik er wel eens twee hele avonden mee druk. Nu dienen zich ook jonge scheidsrechters aan. Een goede zaak.”

Ruim twee decennia is Kersten belast met de aanstelling van de arbiters in de Arnhem Cup. Aan stoppen denkt hij nog niet. “Ik fluit zelf niet meer, maar zo blijf ik toch in contact met oud-collega ‘s. Ik vind het nog steeds leuk. Ja, verwijten krijg ik ook wel eens. Dat ik alleen arbiters aanstel uit mijn eigen groepje, maar dat is echt flauwekul.”

* Duno en Spero staan zondag in de finale van het toernooi om de Arnhem Cup. Het duel op het terrein van Eendracht begint om 19.30 uur. De arbiter is Eric Huisman. Hij wordt geassisteerd door Marco ten Broek en Rob Oldenhave.