Housheer naar EK met Oranje U17

22 maart 2015 | Van onze AS-redactie

Handbalster Dione Housheer (15) heeft zich met Oranje onder 17 jaar geplaatst voor het EK, komende zomer in Macedonië. In Kutaisi (Georgië) won de Nederlandse ploeg het beslissende kwalificatieduel met Litouwen: 30-28.

Oranje streed vrijdag, zaterdag en zondag in Kutaisi met thuisland Georgië, Litouwen en Noorwegen op het kwalificatietoernooi om twee plaatsen voor het Eurpees kampioneschap in Macedonië, dat van 13 tot en met 23 augustus wordt gehouden.
De ploeg va bondscoach Robert Nijdam verloor vrijdag in de laatste seconde met 33-32 van Noorwegen. Na de zege van zaterdag op Georgië (43-22) zou zondag een gelijkspel al hebben volstaan tegen Litouwen. Het werd, na een bloedstollend duel, een overwinning. Nederland eindigde daardoor achter Noorwegen als tweede.
 
Oranje en Litouwen namen In hun onderlinge duel beurtelings een voorsprong. Na een 9-8 stand in het voordeel van Oranje nam Litouwen echter het heft in handen en leidde bij rust met 15-12. Na de pauze liep de achterstand van Nederland op tot vier treffers (20-16). De ploeg van Robert Nijdam hield het hoofd echter koel. Oranje kwam langszij (21-21) en kort voor tijd kon het bij 28-28 nog alle kanten op. Merel Freriks zette de Nederlandse ploeg op 29-28, waarna Dione Housheer het duel besliste: 30-28. De speelster van het Arnhemse E&A scoorde twee keer in dit duel.