Houdt ESA de race vol en kunnen Arnhemse Boys en AZ 2000 de accu nog opladen?

6 april 2019 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de 21e speelronde afgewerkt. Houdt ESA in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal de hoop op nacompetitievoetbal levend? En hoe staat het met de motivatie bij AZ 2000 (3A zaterdag) en Arnhemse Boys (3D zondag)? Is VVO in 3C (zondag) in staat revanche te nemen op OBW voor de smadelijke 9-1 thuisnederlaag tegen de Zevenaarse ploeg. Houdt Eldenia de punten in eigen huis in de beladen derby tegen Driel? De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
Zelos – ESA (15.00 uur)

ESA kan zich in de strijd om een plek in de nacompetitie geen misstappen meer permitteren. Dieren pakte de eerste periodetitel en heeft zich al geplaatst voor die nacompetitie en omdat Be Quick Zutphen kampioen wordt en ook de tweede periodetitel voor zich op zal eisen, komen de twee overige deelnemers uit de eindstand.

Peter Gerritsen

SKV (35 punten uit 18 wedstrijden), OVC ’85 (34 uit 18) en ESA (33 uit 19) zijn de ploegen die daarvoor nog in aanmerking komen. Van dit drietal heeft ESA de lastigste wedstrijd op het programma staan: uit tegen Zelos. De ploeg van trainer Peter Gerritsen maakt in de laatste wedstrijd voor de winterstop al kennis met de kracht van de Achterhoekers. Zelos won in Arnhem met 4-2.
Opvallend is dat Zelos in uitwedstrijden meer punten pakt dan in eigen huis. Op vreemde bodem de ploeg uit Zelhem 16 punten in 9 wedstrijden, thuis slechts 7 uit 9. Kortom, Zelhem heeft moeite het spel te maken.
Prognose: 1-3

Redichem – AZ 2000 (15.00 uur)
Met nog zes wedstrijden voor de boeg is Redichem nog de enige concurrent die AZ 2000 in de degradatiestrijd treft. Na twaalf duels zonder zege zal AZ 2000, dertiende en laatste met 13 punten uit 18 duels, bij Redichem (elfde, 13 uit 16) drie punten mee moeten nemen op de terugreis naar Arnhem om niet verder af te haken.

Afgelopen zaterdag pakte de ploeg van trainer Patrick Baltus na een 3-1 achterstand nog een punt (3-3) bij JVC Cuijk, dat met 13 uit 17 op een twaalfde plaat staat. AZ 2000 beƫindigde dat duel met acht spelers na rode kaarten voor Kevin Baltus, Marvin Duurtsema en het uit het veld stappen van Bryan van Schooten. Trainer Patrick Baltus had toen al drie keer gewisseld.
De vraag is of AZ 2000 nog de moraal heeft om het onderste uit de kan te halen. De laatste zege dateert van 3 november van het vorig jaar toen JVC Cuijk met 2-1 werd verslagen.
Prognose: 2-2.

Zondagvoetbal
Derde klasse C
OBW – VVO (14.00 uur)

VVO is na de 5-3 thuiszege van afgelopen zondag op Vios B zo goed als veilig. De ploeg van trainer Martijn van de Hel kan daarom redelijk ontspannen toeleven naar het duel met OBW, de nummer twee op de ranglijst en de enig overgebleven concurrent van koploper MASV.

Bas Korteling, stijlvol in actie tegen Vios B. Dat duel won VVO afgelopen zondag met 5-3. (Foto: Aafje Boerma)

Of de Velpenaren zondagmiddag ook daadwerkelijk relaxt afreizen naar Zevenaar, valt nog te bezien. De 9-1 thuisnederlaag tegen OBW, op 24 februari, ligt nog vers in het geheugen.

De Velpse ploeg was daarvoor negen wedstrijden (vijf zeges, vier gelijke spelen) ongeslagen gebleven. Na de oorwassing tegen OBW volgden een gelijkspel tegen FC Trias (1-1) en een uitnederlaag bij SML (4-1). De duels met Gendringen (4-2) en Vios B (5-3) leverden vervolgens zes punten op.
OBW verloor na de 9-1 zege op VVO twee keer op rij (Grol, Doetinchem), maar pakte daarna met zeges op Ruurlo (1-0) en MvR (7-0) de draad weer op. Om in het spoor van MASV (45 uit 20) te blijven, kan OBW (41 uit 20) zich geen misstap veroorloven.
Prognose: 2-2.

Derde klasse D
Eldenia – Driel (14.30 uur)

De door blessures geplaagde ploeg van trainer Erwin Koen hoopte, net als vorige jaren, door een goede eindspurt zich alsnog te plaatsen voor de nacompetitie. een hoge eindklassering lijkt echter niet meer haalbaar. Met 25 punten uit 19 duels neemt Eldenia nu een achtste plaats in.

Erwin Koen

Met slechts 3 punten uit 3 duels wil het in de derde periode ook niet vlotten. De achterstand op Beuningse Boys (9 uit 3) bedraagt al 6 punten. Zondag middag komt aartsrivaal Driel, met 6 uit 3) tweede in de strijd om de derde periodetitel, op bezoek in Elden. Die achterstand kan Eldenia dus zondagmiddag in de altijd pittige derby tegen de Betuwnaren recht trekken. In geval van winst neemt Eldenia meteen revanche voor de geleden 3-2 nederlaag in de uitwedstrijd.

Om nog een rol te spelen in de derde periode zal lastig worden voor Eldenia, maar het seizoen hoeft allerminst als een nachtkaars uit te gaan. Eldenia is nog in de race voor de tweede periodetitel. Daarin zijn Rood Wit en Trekvogels de concurrenten.
Prognose: 1-1


Arnhemse Boys – Trekvogels (14.30 uur)
Voor Arnhemse Boys is het ‘Uur U’ geslagen. De ploeg van de vertrekkende trainer Pierre van den Berg staat met 21 punten uit 19 duels op een twaalfde plaats en dat betekent aan het einde van het reguliere seizoen nacompetitie om degradatie te ontlopen.

Punten zijn dus hard nodig op sportpark De Schuytgraaf, maar de vraag is of de ploeg zich in het restant van de competitie nog kan opladen. De komst van het nieuwe trainersduo Christos Kousounis en Kyriakos Antonoglou heeft voor tweespalt in de vereniging gezorgd en een deel van de huidige spelersgroep staat niet achter die keuze en vertrekt.
Na de verrassende 2-1 zege bij koploper HAVO liet Arnhemse Boys het afgelopen zondag helemaal afweten. De thuiswedstrijd tegen Rood Wit ging met 5-0 verloren. Zou trainer Pierre van den Berg zijn ploeg nog fris aan de start kunnen krijgen tegen Trekvogels?
Prognose: 1-3.

Klik hier voor het voetbalprogramma.

Thijs Jannsens scoort namens VVO de tweede treffer tegen Vios B. (Foto: Aafje Boerma)
Aanvaller Justin van Reem van VVO in duel met de doelman van Vios B. (Foto: Aafje Boerma)