Hoop doet leven voor VDZ en SML

24 januari 2014 | Van onze AS-redactie

In een rechtstreeks degradatieduel in de derde klasse D staan VDZ en SML zaterdagavond tegenover elkaar. De AS-redactie sprak met VDZ-verdediger Stijn van Gent (20) en SML-doelman Stefan Reynders (19). Het duel op sportpark ‘t Cranevelt begint om 20.00 uur.


Waarom staan VDZ en SML zo laag. Heeft dat met kwaliteit te maken of spelen ook andere zaken een rol?

Stefan Reynders: “We hebben blessures gehad, maar er zijn ook vijf spelers gestopt. We spelen niet slecht, maar we hebben een hele jonge ploeg. Af en toen breekt die onervarenheid ons op. We kunnen vaak goed meekomen, maar bij een tegengoal is het dan over.”
Stijn van Gent: “VDZ heeft genoeg kwaliteit in de selectie. We hebben wel regelmatig met blessures en afwezigen te maken gehad. Zo zijn ook zaterdag vijf spelers niet beschikbaar. Maar dat neemt niet weg dat we met deze selectie veel meer punten zouden moeten hebben.”

SML heeft in 2013 één van de 23 gespeelde wedstrijden gewonnen, VDZ twee. In 2014 was de start weer dramatisch. SML verloor thuis met 4-0 van Orion. VDZ staat in het gestaakte duel bij SCP met 1-0 achter. Waaruit putten jullie nog vertrouwen voor een volgende wedstrijd?
Stefan Reynders: “VDZ is natuurlijk een speciale wedstrijd, maar ook tegen andere ploegen blijven we er elke week voor gaan. Dat lukt, want we willen gewoon niet degraderen.”
Stijn van Gent: “VDZ – SML blijft natuurlijk de mooiste wedstrijd van het seizoen. Daar hoeven we geen motivatie voor te vinden. Daar komt bij dat deze derby, gezien de stand op de ranglijst, belangrijker is dan ooit tevoren. We weten dat we goed kunnen voetballen. Dat hebben we op het Zilveren Bal toernooi tegen Rheden laten zien.”

Twee stellingen: bij verlies van SML is degradatie onafwendbaar, bij verlies van VDZ is voor die ploeg de nacompetitie nog het maximaal haalbare.
Stefan Reynders: “Ik zie het anders. Na de wedstrijd tegen VDZ zijn er nog altijd elf wedstrijden te spelen. Dus kunnen we nog genoeg punten pakken. Een zege op VDZ maakt het wel gemakkelijker. Dat zal ons een enorme boost geven.”
Stijn van Gent: “Daar ben ik het niet mee eens. Wij krijgen alle ploegen die net boven ons staan nog op bezoek. Er zijn nog genoeg punten te halen uit de overige wedstrijden. Ik geef toe dat het gat met de clubs boven ons bij een eventueel verlies wel heel groot wordt.”

Tussen VDZ en SML is er altijd een grote rivaliteit geweest. Leeft dat ook bij jullie, de jonge garde?
Stefan Reynders: “Dat leeft zeker nog, want iedereen heeft bij ons heel veel zin in deze wedstrijd. We zijn er op gebrand te winnen en het is heel leuk dat de wedstrijd op zaterdagavond wordt gespeeld. Er zal veel publiek komen, dat motiveert ook.”
Stijn van Gent: “De rivaliteit leeft ook zeker bij de jonge garde. Dit was vanaf de jeugd al het geval. Veel jonge jongens kennen elkaar. Dat brengt nog een stukje extra rivaliteit met zich mee.”

Wat wordt het voor wedstrijd en waag je eens aan een voorspelling.
Stefan Reynders: “Het wordt een zware wedstrijd, waarin wel een paar kaarten zullen vallen. Zeker als het op strijd aan gaat komen. Ik verwacht geen mooi voetbal. Dat zag je ook in de eerste wedstrijd. Ik voorspel een 2-0 overwinning voor SML.”
Stijn van Gent: “Het wordt een open wedstrijd met kansen voor beide ploegen. Ik verwacht ook een harde wedstrijd met veel strijd. Ik denk dat wij meer kwaliteit hebben dan SML. Het wordt 2-1 voor VDZ.”

* Foto homepage: Joris Schemkes (VDZ) glipt langs Desney Jansen in een eerdere ontmoeting tussen VDZ en SML.


Doelman Stefan Reynders van SML.