Het verdriet van een keeper

6 september 2010 | Van onze AS-redactie

De vervelendste opmerking die hij maandag kreeg? “Of ik een hengel wilde hebben. Om al die ballen uit het net te vissen. En iemand anders vroeg: waarom dóe je dit nog?”

Het is ’the day after’, de dag na de desastreuze nederlaag van Sportclub Oranje bij ONA’53. De Arnhemmers verloren de openingswedstrijd in de vierde klasse F met liefst 9-1. Antonio van Maanen, de 35-jarige keeper en aanvoerder van SC Oranje, is er een dag later nog ondersteboven van. Hij, de clubman in hart en nieren, de man die er alles voor over heeft, beleefde een van de verschrikkelijkste wedstrijden uit zijn lange loopbaan. “Ik heb er de hele zondagavond met mijn vriendin over gehad, ze gaat alle wedstrijden met me mee. Ze zei nog: jullie hadden helemaal geen verdediging! Zo was het. Ik heb zondagnacht geen oog dicht gedaan. Maagpijn, koppijn, zenuwen. En ik ben er nu nóg steeds mee bezig, ik ben er enorm boos over. Ik durfde maandagochtend bijna geen krantje te halen. Ik heb het toch maar gedaan. En jawel hoor: ‘Nieuw elftal Oranje doet pijn aan de ogen’, stond er. Vreselijk. Het doet me zó veel pijn.”

Van Maanen probeert de wedstrijd van zondag in Wageningen nog even terug te halen. “Als ik zeg: erg slecht, dan is dat nog netjes uitgedrukt. Na de 1-0 stortte het elfttal compleet in elkaar. Iedereen was voor zichzelf bezig, de spelers deden waar ze zin in hadden. Geen passie, geen inzet. Ik heb nog geprobeerd te redden wat er te redden viel, maar er was niets meer te coachen. Ik had misschien wel het doel moeten uitlopen, ze vlogen er toch wel in.” 

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt in mijn carrière. Ik heb me afgevraagd: waarom dóe ik dit nog? Ik ben een liefhebber, ik ben enorm met voetbal en met Oranje bezig. Een avond voor de wedstrijd barst ik al van de zenuwen en kan ik bijna geen hap door de keel krijgen. Nu nóg, op mijn 35ste. Ik heb er alles voor over. Ik verwacht ook van mijn ploeggenoten 100 procent inzet. Is die er niet, dan moet je stoppen, vind ik. Ik doe zelf álles voor deze club. Aan het einde van vorig seizoen werd ik nog gevraagd door drie andere clubs. Ik heb ze afgewezen, want ik wilde verder met Oranje, ik wilde de uitdaging best aangaan. Er zijn veel spelers weggegaan, we hebben inderdaad aan kwaliteit verloren. Maar kwaliteit kun je compenseren met inzet, toch? ”

Nee, zijn beschuldigende vinger gaat niet naar trainer John Schenkers. Van Maanen: “De trainer kan hier niets aan doen, hij doet er alles voor. Als aanvoerder overleg ik heel veel met hem. Hij doet echt zijn uiterste best. Maar hier is hij niet schuldig aan. Hij zit met een groep die niets wil opsteken.”

Hoe moet het nu verder? Zondag wacht een nieuwe opgave, dan komt buurman Eldenia op bezoek. En een tweede debacle zou het kruitvat bij SC Oranje wel eens kunnen doen ontploffen, beseft Van Maanen: “Woensdag trainen we weer. Ik heb de trainer geadviseerd om die avond de bestuurskamer te reserveren. We moeten eerst maar eens goed met elkaar praten.”