Het slechte presteren heeft niets met vermoeidheid te maken

29 mei 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Dat Vitesse de return van de play-offstrijd thuis tegen FC Utrecht kon verliezen, had ik ingecalculeerd. Op het feit dat het op zo’n roemloze, kansloze wijze zou gebeuren, had ik niet gerekend. Ik betreurde aanvankelijk dat ik niet in het Gelredome kon zijn, maar was achteraf op mijn Spaanse hotelkamer blij dat ik deze wanvertoning van Arnhemse kant niet live had hoeven meemaken.

De kampioen in het zich indekken, trainer Slutsky, had vooraf al het zielige verhaal opgehangen dat zijn selectie zo vreselijk moe was. Als ik de Rus hoorde, was het al een wonder dat er elf spelers waren die in staat waren om zich het veld op te slepen. Het seizoen was voor FC Utrecht een wedstrijd of vier korter, dus zo veel is dat niet op een heel seizoen, maar volgens hun trainer Advocaat was er niet één speler die over vermoeidheid had geklaagd. Ik vind dat opvallend en typerend.

Volgens mij heeft het slechte presteren van de geelzwarte formatie niets, maar dan ook helemaal niets, met vermoeidheid te maken. Dan was de ploeg zeker ook al uitgeput toen die bij Fortuna Sittard speelde, of uit tegen NAC en De Graafschap, of thuis tegen Emmen, om eens enkele voorbeelden van belabberde uitvoeringen door de discipelen van Slutsky te noemen.

De door Slutsky achteraf uiteraard herhaalde woorden beschouw ik dan ook als totale onzin, waarmee hij zich zichzelf een brevet van onvermogen heeft opgespeld. De oorzaak van de grilligheid en het onvermogen van het Vitesse van dit seizoen heeft twee redenen: tekortkomingen bij Slutsky zelf en een aantal selectiespelers.

Om met de Russische oefenmeester te beginnen, ik vind hem in tactisch opzicht zwak en laf. In veel andere duels was die lafheid al terug te zien, in deze beslissende match tegen FC Utrecht was dat helaas weer het geval. Schijterigheid ten top, het leek wel of er een straf lag op het zoeken van diepte. Niets als dralen met de bal, bang terug en rond tikken en dus geen steek verder komen. En dan de opstelling en de veldbezetting. Slutsky had zijn mannen zo neergezet dat de veldbezetting voor geen meter klopte. FC Utrecht toonde dat, het hele veld gebruikend, op schrijnende wijze aan. Verder de keuze voor twee spitsen in de personen van Matavz en Linssen. Twee spelers die geen bal kunnen vasthouden, geen individuele actie hebben en niet snel genoeg zijn. Laat die jongens daar niet tegen een overmacht opboksen en speel met drie spitsen en een rest van de ploeg die goed aansluit en het veld klein houdt. Maar ja, daar houdt onze Rus niet van, in tegenstelling tot de door de Russische enclave geïsoleerde assistent-trainer en oer-Vitessenaar Sturing.

Wat betreft het spelersmateriaal, deze wedstrijd heeft ten overvloede nog eens aangetoond dat de bezem door de selectie moet. Tenminste, als Vitesse als club de ambitie heeft om in de subtop te spelen. Het zou goed zijn als de eigenaar en de directie zich daar duidelijk over uitspreken, dan weten de supporters ook waar ze aan toe zijn en wat ze mogen verwachten. De signalen die ik de laatste tijd hoor over bezuinigingen, lijken in dat opzicht in elk geval weinig goeds te beloven. Als Vitesse het moet hebben van transfervrije buitenkansjes en huurlingen dan zal er veel creativiteit en inzicht bij Mo Allach en zijn technische staf nodig zijn om de selectie op een redelijk peil te krijgen.

Mijns inziens zijn van de in eigendom zijnde spelers, kort samengevat, alleen de volgende spelers onomstreden: Pasveer, Karavaev, Doekhi, Serero en Bero (mits hij dat rare schoppen afleert). Van dit beperkte groepje gaat Karavaev waarschijnlijk weg. Bovendien verdwijnt de extra klasse, die de laatste jaren werd geboden door de huurlingen, eerst Baker en vooral in de jaren daarna achtereenvolgens door Mount en Odegaard. Natuurlijk hoeft van de door mij niet genoemde spelers niet iedereen weg en zijn er wat jeugdspelers als Buitink die een kans moeten krijgen. Maar mijn inschatting is wel dat ongeveer de helft van de huidige selectie moet worden vervangen en dat er in iedere linie versterking nodig is.

Het is een bijkomend voordeel van de faliekant verkeerd afgelopen tweestrijd met FC Utrecht: de gebreken van de Vitesseselectie zijn in de dubbele confrontatie tegen FC Utrecht nog eens genadeloos blootgelegd. Ik wens de directie van Vitesse veel succes met het verfrissen en kwalitatief verbeteren van de selectie.

Vitesse-FC Utrecht 0-2.
31. Dessers 0-1, 77.Gustafson 0-2