Het na rood resterende tiental heeft karakter getoond

21 april 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Mijn verwachting was dat de thuiswedstrijd van Vitesse tegen PEC Zwolle moeilijk, maar aantrekkelijk zou worden. Twee ploegen die een aantal technisch vaardige spelers hebben, graag willen aanvallen en door matig verdedigen nogal eens goals tegen krijgen. Het lag dus voor de hand dat het een afwisselend, doelpuntrijk voetbalgevecht zou worden.

Die verwachting is uiteindelijk bewaarheid, maar op een hele andere manier dan ik voor ogen had. Met dank aan kamikazepiloot Büttner overheerste tijdens de rust het chagrijn. Met zijn oliedomme rode kaart had hij de wedstrijd kapot gemaakt. Het stond nog 1-1, maar Vitesse was veroordeeld tot achteruit lopen en hopen op een counter of een goed uitgevoerde spelhervatting. De kans op succes schatte ik op dat moment niet hoger dan dertig procent, dus het bereiken van de play-offs leek buiten beeld te verdwijnen.

Maar zie, het enige scenario dat nog tot een goed resultaat kon leiden, kwam in de tweede helft in Gelredome tot uitvoering. Met dank aan het team, waarvan iedere speler geknokt heeft voor wat hij waard was. Met speciale dank aan Ødegaard, die met zijn fenomenale trap natuurlijk de man bij uitstek is voor geslaagde spelhervattingen. Met bijzondere erkentelijkheid ook aan Linssen, die na een ronduit zwakke serie wedstrijden met drie kopgoals zijn wederopstanding beleefde.

Voetbal bleek eens te meer geen wetenschap te zijn. Ik pretendeer wel wat van het spelletje te snappen, maar kom toch regelmatig voor verrassingen te staan. Als ik trainer was geweest, had het goed kunnen zijn dat ik Linssen in de rust had gewisseld. De Limburger had dan wel voor het eerst sinds lange tijd gescoord, maar verder vond ik zijn inbreng ook dit keer weer uitermate beperkt. Trainer Slutsky liet hem staan en zo kon hij uitgroeien tot man van de wedstrijd met drie doelpunten. En met twee kansen alleen voor de keeper hadden dat er zelfs vijf kunnen zijn.

Mijn achterliggende gedachte bij een eventuele wissel van Linssen was dat de ploeg in ondertal meer zou hebben aan Dauda met zijn snelheid, kracht en doorzettingsvermogen. Als degene die volgens mij voor hem had moeten wijken daarna nog twee keer scoort, valt dat natuurlijk niet vol te houden, maar toch was die redenatie zo gek nog niet. Dauda kwam er na een uur in voor Buitink en was bij de bevrijdende 3-1 van beslissende waarde. De Ghanees zette eerst iets voorbij de middenlijn een PEC Zwolle-verdediger van de bal en rondde de snelle aanval via Ødegaard en een mooi hakballetje van Serero daarna bekwaam af.

Het is Dauda zeer gegund. Hij wil zich in Arnhem waarmaken, maar is door Slutsky een keer op de verkeerde plaats gezet en bovendien al drie keer de dupe geworden van rode kaarten van andere Vitessenaren. Twee keer werd hij geofferd voor een verdediger, nu kwam hij er juist in en moest er toen tegen een meerderheid aan verdedigers maar het beste van zien te maken.

Zoals al vermeld, het na de rode kaart resterende tiental heeft karakter getoond. Ik noem nog even een paar opvallende zaken. Doelman Pasveer maakte indruk door enkele hoge voorzetten stijlvol en atletisch uit de lucht te plukken. Hij keepte foutloos en de vier of vijf (gezien zijn traptechniek onnodige) verkeerde uittrappen vergeef ik hem dan maar. Het was mooi om de twee beste voetballers, Serero en Ødegaard, voorop te zien gaan in de strijd. Vooral de Noor heeft werkelijk onbedaarlijk hard gewerkt, zelfs zodanig dat ik vrees dat hij dinsdag bij Ajax nog niet volledig zal zijn hersteld. Wat een geweldige instelling heeft deze jongen. Jammer dat we daar bij Vitesse nog slechts maximaal drie plus vier is zeven wedstrijden van kunnen genieten.

Door het resultaat in deze in de tweede helft toch nog spectaculair geworden wedstrijd blijft dat maximum haalbaar, ook als in Amsterdam wordt verloren. En als Vitesse in de duels tegen De Graafschap en VVV Venlo voldoende punten pakt en de play-offs inderdaad haalt, kan het die ook winnen. Van de mogelijke tegenstanders is Willem II namelijk de enige die op dit moment redelijk speelt.

Het is allemaal koffiedik kijken, zeker bij Vitesse, waar grilligheid al het hele seizoen troef is. Hopelijk kan de ploeg die van zich afschudden nu de prijzen verdeeld gaan worden. Blessures als die van Karavaev in deze wedstrijd komen dan bijzonder slecht uit. Hopelijk komt de Rus snel terug en blijven sterkhouders als Serero en Ødegaard heel.

Vitesse-PEC Zwolle 4-1
9. Linssen 1-0, 21. Thy 1-1, 47. Linssen 2-1, 73. Dauda 3-1, 77. Linssen 4-1.