Het groene bolwerk wankelt

9 november 2010 | Van onze AS-redactie

De mannenhockeyploeg van Upward dreigt te ontsporen. Het groene bolwerk van Arnhem-Noord wankelt hevig en is geen schim meer van de trotse, ietwat arrogante ploeg van weleer. Voorlaatste in de eerste klasse D: het is Upward onwaardig.

Het moet de afgelopen weken gedonderd hebben, daar in bossen aan de Bakenbergseweg. “De sfeer staat onder druk”, zegt trainer Michel Schoenmaker met gevoel voor understatement. Zondag nog gingen de ‘groenen’ thuis met 1-4  tenonder tegen Ede, niet eens een topploeg. Upward verloor zes van de acht wedstrijden, won één keer en speelde één keer gelijk. En wat zal er de komende weken gebeuren als vier loodzware opponenten – GCHC, Hattem, Eelde en Huizen – achter elkaar hun opwachting maken?

Schoenmaker: “Iedereen zal begrijpen dat we nu vooral op het mentale vlak bezig zijn. Volgens mij hebben we voldoende kwaliteit maar zit het vooral tussen de oren. Veel praten dus met de spelers, proberen ze houvast te bieden en hen te overtuigen dat we het kunnen. Dat gaat er soms hard aan toe, er zijn ‘redelijke’ confrontaties op de training, mag ik wel zeggen. We willen dat iedereen kritisch naar zichzelf is en niet steeds naar de buurman wijst.”

Er zijn, oordeelt Schoenmaker, twijfels het elftal binnengeslopen:  “We hebben geen killersmentaliteit. We komen elke wedstrijd op achterstand en lopen dan achter de feiten aan. Dat is al weken zo. Er is voorin niet genoeg gogme, vooral door de gehaastheid. Het zoeken naar een schot, bijvoorbeeld via een voet-bal, dat komt veel te weinig voor. We hebben tegen Ede maar één corner gehad! We proberen onze spitsen ervan te doordringen dat ze wél iets moeten creëren.”

Pure wanhoop is er nog niet, wel grote zorg. En daarom zal de trainer niet aarzelen om de speelwijze aan te passen en meer op resultaat te gaan spelen. Punten. Daar gaat het in eerste instantie om. Schoenmaker: “Dan maar laf spelen, het is niet anders. We gaan ons verdedigender opstellen. Degradatie? Geen denken aan. Ik heb een ploeg die uit de problemen kan komen. We krijgen in de komende weken zware tegenstanders, maar tegen deze ploegen spelen we doorgaans onze beste wedstrijden. We hebben genoeg ervaring om ons er doorheen te slaan. Zondag in Groningen bij GCHC reken ik zonder meer op een punt.”