Herstel van Rheko, EKCA blijft weinig scoren maar pakt wel punten

12 oktober 2019 | Van onze AS-redactie

De korfballers van Rheko hebben in de tweede klasse F afstand genomen van de degradatiezone. De Rhedense ploeg herstelde zich vorige week zaterdag knap van de thuisnederlaag tegen DWS. Rheko pakte bij koploper Viking een punt door in de slotfase een 10-7 achterstand nog goed te maken. Eloy Lischer zorgde voor de luid bejubelde gelijkmaker: 10-10. Vandaag (zaterdag 12 oktober) staat de zesde speelronde op het programma.

Trainer Gerben de Krey van Rheko had na de pauze enkele wissels toegepast en die pakten goed uit. De gelijkmaker zorgde vervolgens voor dolle taferelen bij de bezoekers.
Rheko kwam voor rust al snel op een 3-1 achterstand, maar maakte die ook weer goed (3-3). Viking herstelde echter nog voor de pauze de voordelige marge en ging met een 6-4 voorsprong rusten.

Bij 9-6 en 10-7 leek Rheko zonder punten vanuit Wijk bij Duurstede terug te moeten reizen naar Rheden, maar na enkele wissels kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd. De inhaalrace had uiteindelijk succes.
“Een mooie revanche voor de matige vertoning van een week eerder tegen DWS”, zei de Krey die zaterdag in Terschuur met zijn ploeg op bezoek gaat bij Revival.

EKCA klom door een 9-7 overwinning in de thuiswedstrijd tegen het Assense Achilles naar een gedeelde vierde plek op de ranglijst in de derde klasse C. Het was de derde zege in het nog prille seizoen voor de ploeg van trainer Arthur Lindenboom.
Opvallend was dat de Arnhemse ploeg voor de vierde keer in vijf duels minder dan tien treffers scoorde. Het aantal doelpunten dat EKCA tegen krijgt, is echter ook gering: 38. Ter vergelijk: koploper Elko incasseerde al 75 doelpunten.

“Onze gedrevenheid heeft blijkbaar een verlammende werking op de schutters van de tegenpartij”, stelde coach Arthur Lindeboom van EKCA vast.
Zijn ploeg kwam tegen Achilles nog wel op achterstand (0-2) en die was ook bij rust nog niet weggewerkt (4-5). na de pauze nam de thuisploeg een 8-6 voorsprong en die werd niet meer uit handen gegeven: 9-7.

Doelpunten EKCA: Erwin Noome 3, Esmee Praes 1, Sheila Wendt 1, Sanne van Geel 1, Coen Hermsen 1, Laurent Rothuizen 1.

Jaap Jochems, coachend vanuit een rolstoel. (Foto: DKOD)

Een gehavend DKOD verzuimde in de derde klasse D kort voor tijd de winst te pakken tegen het Zevenaarse Zwaluwen laten liggen. Bij een 13-13 stand miste aanvoerder Roy Aarns kort voor tijd een strafworp voor de Heelsumse ploeg. ,,Dat wordt de komende week oefenen op strafworpen, want eerder in de wedstrijd had ook Gertjan Hooijer al twee stippen gemist”, zei trainer-speler Jaap Jochems, die zijn ploeg wegens een zware knieblessure coachte vanuit een rolstoel.

DKOD, dat ook Niels Vedder miste, had voor de pauze controle over de wedstrijd, maar de thuisclub had geen afstand kunnen nemen. Na een 5-5 ruststand sloeg DKOD in de tweede helft een gat van drie treffers: 8-5. Jochems: “In die fase was een verschil van vier beslissend geweest, maar mede door twee verdedigende foutjes kon Zwaluwen de stand weer gelijk trekken: 10-10.

Jochems had bij het begin van de tweede helft Janneke Koehorst en Anne Vingerling ingebracht voor meer aanvallende impulsen en dat pakte goed uit. In de spannende slotfase liet DKOD de winst dus glippen.
Vandaag gaat DKOD, dat met 3 punten alleen Skunk en Huizen (beide 3 punten) nog onder zich heeft, in Geldermalsen op bezoek bij koploper Animo (10 punten uit 5 duels). o

Doelpunten DKOD: Stefan Vorage 3, Janneke Koehorst 2, Demi Gerritsen 2, Derkjan Hooijer 2, Eva van den Berg 1, Anne Vingerling 1, Ruben Isarin 1 en Roy Aarns 1.


UITSLAGEN EN PROGRAMMA

VELDKORFBAL
TWEEDE KLASSE F
Vijfde speelronde
Zaterdag 5 oktober
Viking – Rheko 10-10
Woudenberg – Duko 14-11
Keizer Karel – Revival 16-19
DWS – Kesteren 14-10

Stand: Woudenberg 5-10, Viking 5-9, Revival 5-6, DWS 5-5, Duko 5-5, Rheko 5-5, Keizer Karel 5-0, Kesteren 5-0.

Programma
Zesde speelronde
Zaterdag 12 oktober
Revival – Rheko (15.30, Terschuur), Woudenberg – Viking, Keizer Karel – DWS, Duko – Kesteren.


DERDE KLASSE C
Vijfde speelronde
Zaterdag 5 oktober
EKCA – Achilles (A) 9-7
TOP (V) – Elko 20-19
DIO – Koru 26-15
HKC (He) – Oranje Zwart 12-11

Stand: Elko 5-8, TOP 5-8, HKC 5-8, Oranje Zwart 5-6, EKCA 5-6, Achilles 5-2, DIO 5-2, Koru 5-0.

Programma
Zesde speelronde
Zaterdag 12 oktober
DIO – EKCA (15.30 uur, Oosterwolde), TOP (V) – HKC (He), Elko – Achilles (A), Koru – Oranje Zwart.


DERDE KLASSE D
Vijfde speelronde
Zaterdag 5 oktober
DKOD – Zwaluwen 13-13
Skunk – Reehorst ’45 16-20
Huizen – Midlandia 16-15
Animo – RDZ 23-13

Stand: Animo 5-10, Reehorst ’45 5-8, RDZ 5-6, Zwaluwen 5-5, Midlandia 5-4, DKOD 5-3, Skunk 5-2, Huizen 5-2.

Programma
Zesde speelronde
Zaterdag 12 oktober
Animo – DKOD (15.30 uur, Geldermalsen), Skunk – Huizen, RDZ – Midlandia, Reehorst ’45 – Zwaluwen