Herstel Oranje U20 op EK

3 augustus 2016 | Van onze AS-redactie

De handballers van Jong Oranje hebben zich op het EK U20 in Denemarken hersteld van het verlies tegen Hongarije. Het Nederlandse team won met 27-23 van Zweden. Arnhemmer Rutger ten Velde (foto) scoorde vijf treffers.

Door de zege op Zweden eindigde Oranje achter Hongarije als tweede in ‘verliezerspoule 2’. In ‘verliezersgroep 1’ was Zwitserland de nummer één, waardoor Oranje vrijdag om 18.00 uur tegen de Zwitsers speelt. In de andere kruiswedstrijd krijgt Hongarije te maken met Slovenië. De winnaars van die wedstrijden spelen zaterdag om de negende plaats, de verliezers strijden om de elfde plek.

EKu20Het duel met Zweden kwam woensdagavond maar moeizaam op gang. Na zeven minuten stond er pas een 2-1 stand in het voordeel van Nederland op het bord. Beide ploegen hadden het vizier niet op scherp staan en hadden beide toen al een strafworp gemist. Oranje gooide als eerste de schroom van zich af en liep nog binnen het kwartier uit naar een 8-2 voorsprong. Zweden kwam daarna terug tot 10-7, maar via 11-8 ging Oranje met een 16-9 voorsprong rusten.
Na de hervatting liep de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman snel verder weg bij de Scandinaviërs. Na een treffer van Rutger ten Velde leek het duel bij 19-11 gespeeld. Zweden herpakte zich echter kwam via 22-14 terug tot 22-18. Met nog enkele minuten op de klok was het verschil zelfs nog maar twee doelpunten (25-23), maar in de laatste halve minuut scoorde Oranje nog twee keer: 27-23.

Foto boven: Rutger ten Velde waagt een doelpoging in eerder gespeeld duel met Hongarije. (Foto: Ils Pattipeilohy)

Klik hier voor de stand