Herstel Arnhem Eagles in competitie na bekernederlaag bij WBB Giants

24 oktober 2017 | Van onze AS-redactie

Na de bekernederlaag op woensdag 18 oktober in Bergen op Zoom tegen WBB Giants herstelden de basketballers van Arnhem Eagles zich zaterdag in de competitie. In de eerste divisie A won de ploeg van trainer Derk Jan Hulstein na een zinderende slotfase met 78-76 van River Trotters.

 

Aan het bekeravontuur kwam voor Arnhem Eagles snel een einde. Onverwacht, want de ploeg uit Bergen op Zoom speelt een divisie lager. WBB Giants heeft de ambitie te promoveren en liet dat ook zien. In de openingsfase liet Arnhem Eagles de bal nog soepel rondgaan en dat leidde tot een 2-7 voorsprong. Het jonge WBB Giants kwam daarna beter in de wedstrijd en ging bij rust al met een voorsprong van 10 punten aan de leiding.
Na de pauze hielden de ploegen er elkaar in balans. Aan het begin van het vierde kwart bedroeg de marge nog steeds 10 punten. Arnhem Eagles kreeg daarna genoeg kansen, maar door slordige passes kwamen de bezoekers veel te weinig tot scoren. Na een korte opleving leek er met een achterstand van 5 punten en nog vier minuten te spelen, nog wat in het vat te zitten voor de Arnhemse ploeg. “Maar Giants hield het hoofd knap koel en gooide met twee loepzuivere driepunters de wedstrijd in het slot”, zei Guido Groenendijk (foto), met 26 punten topschutter van Arnhem Eagles. “Uiteindelijk dus een kansloze nederlaag. We hebben geen visitekaartje afgegeven.” Luke Lentjes zorgde voor 16 Arnhemse punten in de door WBB Giants met 82-73 gewonnen wedstrijd.

Na het bekerdebacle moest de knop snel om bij Arnhem Eagles voor het competitieduel met River Trotters. Dat lukte, want de thuisploeg schoot tegen de formatie uit Hardinxveld-Giessendam als een komeet uit de startblokken. Youp Berns opende de score met een lay up en met soepele drives vonden de Arnhemse spelers de lange mannen Kasper Rijkers en Guido Groenendijk (foto. Na het eerste kwart leidde Arnhem Eagles al met 29-14. Rookie Mees Geurts was bij de thuisploeg een opvallende speler.
In het tweede kwart kwamen de bezoekers punt voor punt dichterbij. In de slotfase van de eerste helft had Arnhem Eagles weer de rust om geconcentreerd te verdedigen, waardoor het toch nog met een veilige 42-30 voorsprong kon gaan rusten.

Groenendijk: “Dat hoge niveau van de eerste helft konden we na rust niet vasthouden. We gooiden te vaak en te gemakkelijk de bal weg, waardoor River Trotters tot simpele scores kon komen.”
De gasten hadden er na de pauze een schepje bovenop gedaan en de voorsprong van Arnhem Eagles verdween als sneeuw voor de zon. Een verre driepunter van Hendrix Kitoko zorgde weer voor wat lucht, maar toen Kasper Rijkers en Guido Groenendijk beiden met vijf fouten naar de kant
moesten, was het lengte voordeel verdwenen voor de thuisclub. Het werd in de laatste twee minuten een ware slijtageslag. De bezoekers kwamen terug tot 2 punten en Arnhem Eagles kon de bal niet meer in de ploeg houden, laat staan een aanval opzetten. “We waren rijp voor de slachtbank, maar omdat de gasten ook slordig waren in de afronding, bleven we aan de goede kant van de score”, zei een opgeluchte Groenendijk, die ook nu met 21 punten topschutter was van zijn ploeg.
De formatie van trainer Derk Jan Hulstein kent zo een prima start van het seizoen. Met drie zege in vier duels neemt Arnhem Eagles een plek in de subtop in. Met die drie zeges hebben de Arnhemmers het aantal overwinningen van vorig seizoen al geƫvenaard.

Arnhem Eagles – River Trotters 78-76 (42-30).
Scores Arnhem Eagles: Guido Groenendijk 21 , Luke Lentjes 9, Pieter van den Braak 8, Youp Berns 8, Kasper Rijkers 8, Bas de Leeuw 8, Hendrix Kitoko 7, Jurrien de Graaff 4, Mees Geurts 2.