Henk Groener dicht bij succes op EK

9 december 2010 | Van onze AS-redactie

De Arnhemse bondscoach Henk Groener is met het Nederlands vrouwenhandbalteam dicht bij een succes. Op het EK in Noorwegen is zijn ploeg ondanks verlies woensdagavond tegen Duitsland (27-30) slechts een kleine stap verwijderd van plaatsing voor de hoofdronde.

Het verlies in het Noorse Larvik tegen Duitsland deed de Nederlandse ploeg niet zo heel veel pijn. De ploeg van Henk Groener had dinsdagavond namelijk al een spectaculaire 25-13 zege geboekt op Oekraïne.
Nederland staat in groep C nu met 2 punten uit 2 duels (doelsaldo +9) op een tweede plek achter koploper Zweden (4 uit 2, +10). Ook Duitsland heeft 2 uit 2 (doelsaldo +1), Oekraïne is laatste en heeft nog geen enkel punt en een doelsaldo van -20.
Omdat de eerste drie ploegen zich plaatsen voor de hoofdronde, lijkt een vervolg voor Nederland heel dichtbij. De ploeg van Henk Groener kan bij winst op Zweden (vrijdagmiddag, 17.45 uur) zelfs nog poulewinnaar worden.
De Nederlandse ploeg heeft onder Henk Groener, sinds 1 januari 2009 bondscoach van het nationale vrouwenhandbalteam, grote vorderingen gemaakt. Zo verloor Nederland anderhalf jaar geleden op het WK nog 2 keer van Oekraïne. Groener sprak dinsdagavond al van een droomstart na de zege op de Oost-Europeanen. “Ik denk dat Oekraïne is verrast door de kracht van onze verdediging. Daar lag de basis voor de overwinning”, aldus de Arnhemmer.
In het duel tussen Nederland en Duitsland was van krachtsverschil nauwelijks sprake. Bij rust leidde Oranje met 18-17. Tot 23-23 ging het ook na de pauze gelijk op, waarna Duitsland profiteerde van enkele afspeelfouten aan Nederlandse kant: 23-25. Die achterstand kon Nederland in de slotfase niet meer goedmaken.
Het EK handbal 2010 voor vrouwen wordt gehouden in Noorwegen en Denemarken en duurt tot en met zondag 19 december.

Klik hier voor beelden van de wedstrijden Oekraïne-Nederland en Nederland-Duitsland. Klik op die site op ‘program overview’ en ‘group C’.