Henk Fräser trainer Vitesse

11 juni 2016 | Van onze AS-redactie

Henk Fräser (49) wordt vrijwel zeker de nieuwe trainer van Vitesse. De huidige trainer van ADO Den Haag heeft in de hofstad nog een contract, maar dat lijkt geen obstakel te vormen. Fräser wil zelf dolgraag naar Vitesse, waar hij de opvolger wordt van Rob Maas.

De afgelopen weken circuleerden de namen van Henk Fräser, Alfred Schreuder en Henk ten Cate in Arnhem. Schreuder besloot vrijdagavond niet langer te wachten op Vitesse en lijkt in te gaan op een aanbieding van zijn huidige club TSG 1899 Hoffenheim, waar hij een driejarig contract als assistent-trainer kan tekenen. Ten Cate verdient momenteel zijn geld in de Verenigde Arabische Emiraten. De Amsterdammer heeft daar Al-Jazira Club onder zijn hoede.
Vitesse wordt voor Fräser de tweede club als hoofdtrainer. De oud-Feyenoorder nam op 5 februari 2014 de taken bij ADO Den Haag over van de ontslagen Maurice Steijn. Fräser loodste zijn ploeg toen in enkele maanden van de achttiende naar de negende plaats. De afgelopen twee seizoenen hield hij ADO Den Haag met een dertiende en een elfde plek probleemloos in de eredivisie. Een knappe prestatie in het ‘Chinese circus’ van clubeigenaar Hui Wang.
vitesseHet is een publiek geheim dat Fräser het door allerlei perikelen niet meer naar de zin had bij ADO Den Haag. Het gedwongen vertrek van technisch manager John Metgod en het niet verlengen van het contract met keeperstrainer Arno van Zwam kwamen keihard aan bij Fräser. Vitesse kwam daarom als geroepen voor de Surinamer.
Vitesse zal met ADO Den Haag nog wel moeten steggelen over een afkoopsom. Fräser heeft nog een contract voor een jaar in de hofstad. Daarnaast moeten Fräser en Vitesse het nog eens worden over het salaris en de duur van de overeenkomst.

Als actief voetballer begon Fräser zijn carrière bij RFC Rotterdam. Als zestienjarige vertrok hij naar Sparta en via FC Utrecht en Roda JC kwam Fräser in 1991 naar Feyenoord. De verdediger voetbalde acht seizoenen in de Kuip en vormde onder andere met john de Wolf een ijzersterk verdedigingsduo. Fräser werd met Feyenoord in 1993 kampioen van Nederland, won in 1991 de Supercup  en in 1991, 1992, 1994 en 1995 de KNVB-beker. Fräser speelde zes A-interlands.
Na zijn actieve loopbaan was Fräser van 1999 tot 2007  succesvol jeugdtrainer bij Feyenoord. Van 2009 tot 2011 had hij PSV A1 onder zijn hoede en werd vervolgens assistent-trainer van ADO Den Haag.

* Foto boven: De oude en de nieuwe hoofdtrainer van Vitesse: Rob Maas en Henk Fräser tijdens Vitesse – ADO Den Haag (2-2), op 9 april van dit jaar. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* Ook onderstaande foto is van Wil Kuijpers Fotografie)

09-04-2016: Voetbal: Vitesse v ADO Den Haag: Arnhem  (L-R) Coach ADO Henk Fraser teleurgesteld door de late gelijkmaker van Vitesse.
Henk Fräser, verbeten langs de lijn bij Vitesse – ADO Den Haag (2-2) .