Henk Fraser: ‘Geen excuses meer. Punten halen’

16 september 2016 | Van onze AS-redactie

Vitesse – Go Ahead Eagles is van oudsher een mooi affiche. Zaterdagavond in Gelredome nog meer, want dan staat het duel in het teken van de Airborne herdenking. Die wedstrijd moet volgens trainer Henk Fraser gewonnen worden. Excuses tellen niet meer volgens de coach. Alleen punten.

Op Vitesse.nl legde aanvoerder Guram Kashia van Vitesse uit waarom juist deze wedstrijd, waarin Vitesse en haar supporters de veteranen eren die tijdens de Slag om Arnhem hebben hebben gevochten, voor hem een hoogtepunt is. “Bij deze wedstrijd gaat het om de echte helden”, aldus Kashia. “Dan sta je weer stil bij de mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten.”
ga-eaglesVitesse treedt tegen Go Ahead Eagles aan in een speciaal ontworpen, prachtig Airborne tenue, maar uiteraard gaat het ook om de punten. Trainer Henk Fraser is daarover glashelder. “Wij zijn na vijf wedstrijden nu in een fase gekomen, waarin er geen excuses meer zijn. Dat betekent simpelweg de punten halen. Je kunt tevreden zijn over het spel tegen Ajax (1-0 verlies), maar je hebt geen punten.”
Fraser sprak van een ‘waanzinnige sfeer’ in de spelersgroep. “Maar winnen en verliezen kunnen dat proces heel erg beïnvloeden. Om de boel gezellig te houden, moet je puntjes gaan pakken.”

Winnen in een thuiswedstrijd is voor Vitesse inmiddels een lastige opgave. De Arnhemse ploeg won voor het laatst in Gelredome op zaterdag 13 februari van het vorig seizoen. Een toen onhutsend zwak Heerenveen werd met 3-0 verslagen. Daarna leverden ook de duels met Willem II (0-1), Feyenoord (0-2), ADO Den Haag (2-2), Heracles (1-1) en FC Utrecht (1-3) geen overwinning op. Dit seizoen speelde Vitesse twee keer thuis, tegen ADO Den Haag (1-2) en FC Utrecht (1-1).
Go Ahead Eagles heeft aan vertouwen gewonnen. De Deventer ploeg behaalde afgelopen weekeinde de eerste zege van het seizoen. Het bezoekende Roda JC werd met 2-0 verslagen. Met 4 punten uit 5 duels neemt Go Ahead een veertiende plek in. Vitesse staat met 7 uit 5 achtste.

Bij Vitesse zal zaterdagavond in ieder geval Arnold Kruiswijk ontbreken. Hij kreeg in de verloren uitwedstrijd tegen Ajax twee keer geel en is geschorst. Kosuke Ota lijkt zijn meest logische vervanger. Als Fraser zijn opstelling verder niet wijzigt, zit Matthew Miazga, huurling van Chelsea, op de bank.

Opstelling Vitesse: Room; Leerdam, Kashia, Van der Werff, Ota; Baker, Foor, Nakamba; Rashica, Van Wolfswinkel, Nathan.

EREDIVISIE
Vrijdag 16 september
FC Utrecht – FC Groningen                        1-5
Zaterdag 17 september
FC Twente – ADO Den Haag (18.30 uur)
Roda JC – SC Heerenveen (19.45 uur)
Vitesse – Go Ahead Eagles (19.45 uur)
Willem II – Excelsior (20.45 uur)
Zondag 18 september
Sparta – NEC (12.30 uur)
PEC Zwolle – AZ (14.30 uur)
PSV – Feyenoord (14.30 uur)
Heracles Almelo – Ajax (16.45 uur)