Handbalsters staan in de finale

12 augustus 2011 | Van onze AS-redactie

De handbalsters van Oranje staan in de finale van het EK onder 19 jaar. Onder aanvoering van Estavana Polman (foto) won Nederland in Rotterdam met 42-33 van Servië. Denemarken, dat met 29-17 won van Oostenrijk, is zondag de tegenstander van Oranje.

Nederland begon nerveus en keek na ruim een kwartier tegen een 7-10 achterstand aan. Daarna kwam de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman beter in het spel. Dat kwam mede omdat Oranje van een 6-0 dekking overschakelde naar een 5-1 dekking, met Estavana Polman als meest vooruitgeschoven pion. Via 13-13 en 17-17 zorgde aanvoerder Estavana Polman na een break voor een 18-17 voorsprong bij rust.
Na de hervatting bleef de Servische ploeg tot 21-21 bij, maar in een ijzersterke fase nam Oranje een beslissende voorsprong. Na een kwartier stond een 30-23 stand in het voordeel van Nederland op het bord.Servië kwam nog terug tot 31-27, maar verder liet Oranje het niet komen. De ontketende Nederlandse ploeg bepaalde de eindstand op 42-33, waarna het feest in alle hevigheid losbarstte.
Estavana Polman, die niet alleen 7 keer scoorde maar ook in de passing voortreffelijk op dreef was, werd uitgeroepen tot ‘man of the match’.
Zondag wacht in het Topsportcentrum in Rotterdam het sterke Denemarken. Angela Malestein, tegen Servië topscorer met 9 treffers, kende al geen twijfels meer over het resultaat in de finale. “We worden kampioen”, zei de speelster van Dalfsen.

Doelpunten Nederland: Angela Malestein 9, Lois Abbingh 7, Estavana Polman 7, Sabrina van der Mast 5, Melissa Wilmsen 4, Tamara van der Pijl 3, Sanne Hoekstra 3, Celine Michielsen 1, Myrthe Schoenaker 1, Lynn Knippenborg 1, Anouk van de Wiel 1.

Finaledag, zondag 14 augustus:
15.00 uur: Servië – Oostenrijk (strijd om het brons)
17.30 uur: Nederland – Denemarken