Handbalsters Oranje naar kwartfinale

12 augustus 2016 | Van onze AS-redactie

Op het nippertje hebben de handbalsters van Oranje de olympische droom levend gehouden. Danick Snelder zorgde vrijdag in de laatste seconde van het duel met Zweden voor de gelijkmaker (29-29). Omdat Zuid-Korea later op de avond met 21-17 verloor van Frankrijk is de ploeg van bondscoach Henk Groener al verzekerd van een plek in de kwartfinale.

Voelde het gelijkspel tegen Zuid-Korea als een nederlaag, de puntendeling in het duel met Zweden zorgde voor een enorme euforie bij de Nederlandse ploeg. Oranje kwam bij een 28-29 achterstand en met nog een halve minuut op de klok in balbezit. Na een time-out bleef er voor Oranje nog 25 seconden over om de gelijkmaker te scoren. Aanvoerster Danick Snelder kwam als laatste aan de bal en schoot de bal in de slotseconde hard achter de Zweedse keepster Johanna Bundsen: 29-29.

Estavana-Polman-4KDe ontlading bij Oranje was enorm. Logisch, want bij een nederlaag was de druk bij de Nederlandse ploeg nog groter geworden. Dat die druk al hoog is, bleek ook tegen Zweden, want de Nederlandse handbalsters wisselden ook in hun vierde olympische duel goede met mindere fases af. Estavana Polman (foto) zette Oranje na een 0-2 achterstand in de tiende minuut uit een benutte strafworp voor het eerst op voorsprong: 4-3. Na de tweede en zeer fraaie treffer van Polman had Oranje met 6-4 de leiding, maar gaandeweg de eerste helft kreeg Zweden meer grip op het duel. Na een 9-9 stand sloeg Zeden in de laatste tien minuten toe. Via 10-13 en 12-13 leidde Zweden bij rust met 13-16.
Toen de Scandinavische ploeg meteen na de pauze 13-17 scoorde, leek het pleit beslecht. Maar Oranje richtte zich op en scoorde zes keer op rij: 19-17. Zweden kwam daarna weer op gelijke hoogte (22-22), maar mede dankzij twee prachtige spelhervattingen van keepster Jasmina Jankovic stond Oranje tien minuten voor tijd op een marge van drie treffers: 26-23.
Onder aanvoering van Nathalie Hagman, die 14 Zweedse doelpunten voor haar rekening nam, waren de rollen anderhalve minuut voor tijd omgedraaid en leidde Zweden met 27-29. Angela Malestein bracht de achterstand terug tot 28-29, waarna Snelder toch nog zorgde voor een Oranjefeest.
Estavana Polman scoorde twee keer. Angela Malestein was met vijf treffers de beste schutter van Oranje.

Stand
1. Rusland           4-8
2. Frankrijk         4-6
3. Zweden            4-5
4. Nederland       4-4
5. Zuid-Korea      4-1
6. Argentinië       4-0

Programma
Zondag 14 augustus
Nederland – Rusland (19.40 uur, Ned. tijd)
Zweden – Frankrijk
Zuid-Korea – Argentinië